Martina Dlabajová (poslankyně Evropského parlamentu)
Politika a události  |  29.06.2017 16:46:50

Vzdělávání musí reflektovat potřeby trhu práce. Europoslankyně Dlabajová prosadila klíčovou zprávu o nových dovednostech

Výbor pro zaměstnanost a sociální věci společně s Výborem pro kulturu a vzdělávání Evropského parlamentu přijal zprávu o Nové agendě dovedností pro Evropu, kterou připravovala česká europoslankyně Martina Dlabajová ve spolupráci s bulharským kolegou Momchilem Nekovem.

Nová agenda dovedností pro Evropu je dlouho očekávanou iniciativou, která se zaměřuje na potřebu zdokonalení evropských systémů vzdělávání a odborné přípravy v reakci na rychle se měnící hospodářské a společenské prostředí. „Situace na evropském trhu práce je alarmující. Abychom se co nejdříve dočkali viditelných výsledků a podpořili konkurenceschopnost a zaměstnanost v EU, musíme jednat ihned. K tomu má dopomoci Nová agenda dovedností,” konstatuje europoslankyně Dlabajová.

Ve své zprávě europoslankyně poukazuje na problémy spojené se stávajícím systémem vzdělávání. „Více než 40 procent zaměstnavatelů hlásí, že jen těžko hledá absolventy s odpovídajícími dovednostmi a kvalifikací. A není se čemu divit. Vzdělávací systém doposud nezvládá pružně reagovat na technologické změny, což se projevuje ve vysokých číslech nezaměstnanosti mladých“, upozorňuje Dlabajová, podle níž je potřeba zaměřit se především na lepší předvídání budoucích požadavků na dovednosti, které bude trh práce potřebovat během příštích let.

„Nové profese vyžadují nové dovednosti, ale i změnu myšlení. Potřebujeme vzdělávání, které bude mnohem více propojeno s trhem práce a bude odpovídat reálným potřebám zaměstnavatelů v praxi,“ zdůrazňuje europoslankyně a dodává, že právě bez spolupráce aktérů na všech úrovních a většího zapojení zaměstnavatelů se už dnešní systém vzdělávání neobejde.

Velkou výzvu Martina Dlabajová zároveň vidí v digitalizaci. „V horizontu deseti let bude 90 % všech pracovních míst potřebovat určitou úroveň digitálních dovedností a my se na to musíme připravit,“ uvádí europoslankyně. Zpráva se proto zaměřuje také na kvalitní vzdělávání učitelů a zajištění silného pedagogického vedení na všech úrovních vzdělání. „Investice do profesního rozvoje učitelů a přilákání a motivace nových pedagogů je pro rozvoj dovedností v současné digitální revoluci klíčová,“ uzavírá zpravodajka, která považuje přijetí zprávy ve výborech za zásadní okamžik, který by měl odstartovat reformy evropského vzdělávacího systému.

Martina Dlabajová

Martina Dlabajová

je česká politička, poslankyně Evropského parlamentu. Dříve působila jako podnikatelka a mezinárodní konzultantka přičemž založila a vedla několik firem v České republice, na Slovensku i v Itálii.

Kromě politiky je patronkou projektu motivačních stáží „PročByNe?“ a aktivní členkou Rotary Clubu Zlín. Mluví italsky, anglicky, německy, španělsky a rusky. Je vášnivou čtenářkou a vlastní jednu z největších sbírek vydání knihy Malý princ ve střední Evropě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688