TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  04.07.2017 13:52:47

Budou mít obchody 5. a 6. července otevřeno? Je to chaos!


Z nového zákona, který zakazuje obchodníkům prodej o některých svátcích, jsou mnozí zmatení. Zatímco na Den vítězství jste si nakoupit nemohli, o dva měsíce později je všechno jinak. Na oba červencové svátky - 5. a 6. mohou obchody zůstat otevřené.

Odborníci, zákazníci i majitelé nákupních center se nad výběrem dnů, kdy obchody nemohou otevřít, stále podivují. Podle zákona musí mít zavřeno jen o sedmi státních svátcích - na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den pak musí zavřít ve 12:00.

Zákaz prodeje tak neplatí na další státní svátky - 1. května, 5. i 6. července a 17. listopadu. Proč zrovna v tyto dny, není jasné, ani zákonodárci svou volbu nijak nezdůvodnili. Každopádně o těchto čtyřech svátcích budou obchody otevřeny v běžné prodejní době.

Zákon vyvolal chaos i kvůli specifikaci obchodů, které ve vybrané dny mají zavřít. Nevztahuje se na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích či na prodejny v nemocnicích. Může se tak stát, že zatímco supermarket v nákupním centru zavře, malé obchody zůstanou otevřené.

Některé instituce už kvůli omezení otevírací doby iniciovaly ústavní stížnost, kterou podalo 19 senátorů. "Je pravda, že mnoho zákazníků je poměrně zmatených, protože se vůbec neorientují, kdy a proč bude zavřeno," uvedla už dříve Irena Vlčková ze Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Stejné výhrady měla i Hospodářská komora. "Poslanci obstojně nevysvětlili nejen důvod, proč byla zvolena výměra 200 metrů čtverečních, čímž umožnili některým podnikatelům podnikat a jiným ne, ale také, proč se omezení otevírací doby týká jen některých svátků," řekl mluvčí Miroslav Diro.

Dalším svátkem, kdy obchody zavřou, bude až 28. září na Den české státnosti. Většina nákupních center bude mít zřejmě znovu otevřeno. Zavřeny budou jen prodejny nad 200 metrů čtverečních. O otevírací době vás budeme samozřejmě informovat.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688