Patria (Patria Finance)
Dluhopisy  |  20.07.2017 17:45:00

„Dluhopisový král“ se obává, že centrální banky zatáhnou svět do recese

Očekávané zvyšování úrokových sazeb ve světě a škody, které by to mohlo způsobit světové ekonomice obtěžkané dluhy. Na toto téma se zaměřil věhlasný americký investor Bill Gross v nejnovějším pravidelném investičním výhledu. Starosti mu dělá trend utahování měnové politiky, kterým se podle všeho pomalu vydávají centrální banky. Pro zotavení ekonomik by něco takového mohlo být nebezpečné.

Jenom ve Spojených státech mají domácnosti dluhy za 14,9 bilionů dolarů. Firmy dluží 13,7 bilionů. Rostoucí úrokové sazby ale zvýší náklady krátkodobého dluhu, které si na sebe firmy i lidé nabrali.

„Zatímco vlády a americké ministerstvo financí si dodatečné výdaje může dovolit, zadlužené korporace a jednotlivci v mnoha případech nikoli,“ uvedl také podle CNBC Gross, který stál u zrodu investičního společnosti PIMCO, kde spravoval největší dluhopisový fond na světě. Odtud přízvisko „dluhopisový král“. Samotný Gross PIMCO před skoro třemi lety opustil. Nyní je správcem fondu v Janus Henderson Advisors.

Finanční trhy předpokládají, že Fed do konce roku schválí ještě jedno zvýšení úrokových sazeb. Bylo by to potřetí v tomto roce. Nákupy dluhopisů a další programy zaměřené na podporu svých ekonomik se podle všeho chystají korigovat také další centrální banky. Ta kanadská přitáhla otěže už minulý týden a ta jihoafrická dnes. Dnešní vystoupení prezidenta Maria Draghiho po měnovém zasedání ECB sice přineslo lehké holubičí překvapení, Draghi však nijak zásadně neotočil směr “exit” nastavený svými výroky na konci června, říká hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

.@BuresHonza: #Draghi se snažil nedat #euro důvod k dalším ziskům. Zatím neúspěšně #ECB - https://t.co/QfkXDsJNfS pic.twitter.com/YiIr6UzbNE

— Patria.cz (@PatriaCZ) July 20, 2017

Opačným směrem než centrální banky v USA a v Evropě, které směřují k vyšším úrokovým sazbám a ke snížení objemu držených aktiv, jde ale japonská centrální banka, která dnešním posunutím předpokládaného termínu pro dosažení dvouprocentního inflačního cíle potvrdila očekávání, že měnovou politiku bude zpřísňovat pomaleji než ostatní.

 

Japonská centrální #banka znovu posunula dosažení inflačního cíle #inflace #politika $JPY - https://t.co/ZQ7U5vd6KL pic.twitter.com/T1S4j37NWF

— Patria.cz (@PatriaCZ) July 20, 2017

Gross se pozastavil ještě nad jedním jevem, totiž výnosovou křivkou, která zachycuje rozdíly mezi úroky u krátkodobého a dlouhodobého dluhu. Ta v poslední době zploštila, což obvykle signalizuje, že stav ekonomiky dělá investorům starosti. Jenomže k „převrácení“ má křivka zatím nadále daleko, což znamená, že krátkodobé sazby se dostávají nad ty dlouhodobé. Nemuselo by věstit nic dobrého pro ekonomiku, protože takováto situace bývá tradičně předzvěstí toho, že recese je na horizontu, komentují Grossova slova Financial Times.

„Vysoce zadlužené domácí a světové ekonomiky současnosti, které tyly z uvolněných měnových politik let minulých, pravděpodobně nedokážou obstát nikde v blízkosti plochých výnosových křivek, jak jsme tomu byli svědky v minulých desetiletích,“ uvedl také podle webu CNBC.

Zdroje: FT, CNBC, Patria.cz

 

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt 10:39  JTPEG: Emise dluhopisů JTPEG F.CZ 7,25/30 Research (J&T BANKA)
Čt   9:00  Státní dluhopisy podle doby splatnosti za únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St   8:58  Neokoukaný tip pro investory do dluhopisů: Skandinávie Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688