Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  26.07.2017 19:19:39

Češi mají nejvíce dluhů od roku 2000

Zatímco v roce 2000 české domácnosti měly dluhy v objemu 13,51 % svých příjmů, v roce 2015 (nejaktuálnější dostupný údaj) to bylo již 57,55 % příjmů. I tak však patříme v rámci Evropské unie k národům s nejnižším zadlužením. Od roku 2000 překonaly dluhy českých domácností v poměru k jejich příjmům hodnoty domácností z Lotyška, Litvy a Slovinska, což jsou všechno země zasažené silně poslední recesíEvropské unii. Menší dluhy mají stále domácnosti z Bulharska (36,85 % příjmů), Maďarska (39,39 % příjmů) a Slovenska (57,55 %).

Stále dlužíme čtvrtinu toho, co Dánové

Na druhou stranu, pokud se podíváme na země jako Dánsko (243,45 % dluhy/příjmy), Nizozemí (218,96 % dluhy/příjmy), Kypr (196,56 % dluhy/příjmy), Irsko (153,01 % dluhy/příjmy), tak zadlužení českých domácností vypadá jako „zanedbatelné“

Východ „hoduje“, Západ „utahuje opasky“

Ovšem, na finanční mapě Evropy je patrný trend, kdy na Západě a Výhodě (Bulharsko, Litva apod.) dochází k oddlužování domácností, ve střední Evropě panují „úvěrové hody“. Na Slovensku v uplynulých 3 letech rostla míra zadlužení domácností cca 8% tempem, v Polsku pak tempem 2,75 % - 4,39 %. Naproti tomu, Dánové dokázali v roce 2015 snížit míru svého zadlužení (případně výrazným způsobem navýšit své příjmy) o 7,84 %, Irové pak o 10,79 %. Jsou to pak země Evropské unie přijaté po roce 2004, kde roste výrazně spotřeba domácnosti. Paradoxně, je to právě Západ, kdo si nyní utahuje opasky.

Nejen hypotéky

Řadě z Vás v souvislosti s tématem rostoucího zadlužení zřejmě vyvstalo na mysli téma zvyšujících se cen bydlení. Jenže, ceny nemovitostí rostly v uplynulých letech prakticky napříč celou západní a východní Evropou (s výjimkou periferních zemí na jihu). „Na vině“ jsou v případě českých domácností i spotřebitelské úvěry, kdy objem spotřebitelských úvěrů poskytnutých domácností roste 4% tempem a Češi na „spotřebácích“ nikdy nedlužili více. Samozřejmě, úvěry na bydlení ale představují většinovou část celkového objemu zadlužení.

Roste objem úspor

Hrubá míra úspor domácností v České republice roste již třetím rokem v řadě. Generovat úspory se stejně tak daří nejen ostatním zemím střední Evropy, ale také zemím tzv. jádra Evropské unie (Německo, Nizozemí, Finsko apod.). Na druhé straně, své úspory rozpouští domácnosti v Portugalsku, Španělsku a Itálii.   Při pohledu na situaci v Evropě tak není situace českých domácnosti nijak dramatická, naši „sousedé“ ze západní Evropy mají mnohem vyšší míru zadlužení vůči svým příjmům I pokud by současný trend oddlužování na Západě a zadlužování na Východě přetrvával dalších 5 let, předstihnou české domácnosti maximálně zadlužení obyvatelItálii, zbytek Evropy před námi má poměrně „pohodlný“ náskok, který hned tak nedoženeme.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688