STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  10.08.2017 14:35:49

Psychologie obchodování | Proč jsme rádi součástí davu?

Autor:  Bc. Jan Kolář

Strach, emoce, optimismus, pesimismus a v neposlední řadě peníze, o které se neustále strhávají boje. Ano, to je obchodování. Obchodování na finančních trzích je významně ovlivňováno psychologií. Říká se, že kdo chce být na finančních trzích úspěšný, musí mít dobrou psychiku. Co to vlastně znamená? Být neustále pozitivní, když ztrácíme svoje peníze? Nemít strach? Podle mého názoru je důležité, držet se plánů, být nezávislý - nenechat se ovlivnit a zatemnit si mysl ostatními lidmi. V neposlední řadě je kritické, nestát se nevědomky součástí davu.

Právě o davovém chování na finančních trzích je dnešní článek. Podle mého názoru způsobuje davové jednání většinu našich extrémně ztrátových obchodů.

Finanční trhy jsou nepředvídatelné, to je nepopiratelná pravda. Je docela zvláštní, že většina lidí v zásadě nemá ráda nejistotu, a přitom jsou pro ně finanční trhy tolik atraktivní. S nemožností předvídat souvisí právě chuť spojovat se do skupin – davů. Určitě to znáte. Významný ekonom, finančník nebo třeba investor vysloví veřejně svoji myšlenku a na vás nějak zapůsobí. Je v podstatě jedno, jestli s myšlenkou souhlasíte nebo ne. Důležitá je skutečnost, že ji z hlavy jen tak nevytěsníte. Tady nastává zásadní problém. Pokud se rozhodnete obchodovat, tak vás bude myšlenka neustále ovlivňovat. Vaše osobnost se možná i zcela rozpoltí.

Jedna část vaší osobnosti vám bude říkat, že máte konat podle určité osoby, která je ve finančním světě uznávána, má svoje jméno. Nemůže se přece mýlit! Druhá zase, že máte jednat na základě vlastního úsudku. Nakonec ve většině případů jednáte přesně tak, jak někdo veřejně řekl, ne podle sebe. Stanete se součástí stáda nebo davu, říkejte tomu, jak chcete.

V zásadě se jedná o naši vrozenou schopnost. Lidé se rádi spojují – utvářejí davy. Efekt davového chování je v prostředí finančních trhů znásoben mnohem více, protože nejistota je zde extrémně silná.

Když se necháme v rozhodnutí ovlivnit někým jiným, tak i méně trpí naše ego. Vždy přece můžeme prohru svést na někoho jiného. Pokud se nám daří, naši účast v davu si nepřipouštíme nebo zcela neuvědomujeme.

Lidé, kteří si neuvědomují, že dýchají s davem, tak postupně začínají jednat v těch největších extrémech. Při obchodování zažívají buď extrémní pocit štěstí nebo totální děs či strach. Zároveň se stávají více a více primitivními, uvnitř davu klesá jejich inteligence. Dav není chytrý, spíše naopak. Davové reakce jsou většinou zkratové, unáhlené. Důležitou vlastností davu je neschopnost cokoliv analyzovat, jedná pouze na základě aktuálního dění. Dav nedokáže přemýšlet z dlouhodobého hlediska.

Jak z toho ven? Jak se nestát právoplatným členem davu?

V dnešní době je, podle mého názoru, skoro nemožné nestát se členem nějaké skupiny nebo davu. Zprávy a informace nejen z finančního světa se na nás chrlí ze všech stran. Je obtížné tyto zprávy nějakým způsobem filtrovat, oddělit dobré od špatných. Naše mysl je nastavena na vnímání extrémů a tak to je i s informacemi či zprávami.

Důležité je udržet si vlastní nezávislost. Dodržovat vlastní obchodní plány, vnímat chování trhu a zachovat si klidnou mysl. Pokud jsme ve špatné pozici, tak se oprostit od všech informací nebo myšlenek a racionálně jednat.

Nikdy se nevyplatí přetlačovat se s davem o pravdě. Dav se může mýlit, ale má sílu, takže vás nakonec stejně porazí. Není nic špatného na tom, připojit se k davu. Za předpokladu, že si plně uvědomujete, že jste jeho dočasnou součástí a zachováte si vlastní mysl. Zkrátka víte, že musíte dav v dohledné době opustit, protože se pravděpodobně mýlí. Jakmile dav náhodou zjistí, že se mýlil, tak jeho součástí opravdu nechtějte být.

Psychologie obchodování - Proč jsme rádi součástí davu

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688