BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Podnikání  |  22.08.2017 15:07:23

Stále více českých firem nabízí částečné úvazky, řeší nedostatek pracovníků a vyhovují mladým lidem

Podle auditorské a poradenské společnosti BDO nyní nabízí zkrácené úvazky každá téměř druhá větší firma v Česku. Počet zaměstnavatelů, kteří lidem umožňují trávit v práci méně času, stále roste. Zkrácené úvazky vyhovují mladým lidem a zároveň vytvářejí pracovní místa pro ženy na mateřské dovolené, pro čerstvé absolventy, seniory i lidi se zdravotním handicapem. Částečné úvazky jsou podle BDO jedním z řešení nedostatku pracovníků v době s velmi nízkou nezaměstnaností a podporují růst produktivity práce. Díky nim je možné do ekonomiky zapojit dodatečné pracovní síly. Je ale nutné upravit podmínky ze strany státu tak, aby mohli zaměstnavatelé flexibilní úvazky využívat co nejčastěji. Podle portálu Robeeto může být částečným řešením i princip sdílené ekonomiky na trhu práce.

Částečné úvazky: řešení pro období s nízkou nezaměstnaností
Nezaměstnanost se v Česku drží podle metodiky Úřadu práce na 4,1 %. Jedná se tak o nejnižší červencovou nezaměstnanost za posledních 19 let. Pozitivní údaj má ale i negativní stranu. České podniky nejsou schopny vyprodukovat zboží a služby v takovém objemu, který by jim umožnil zájem ze strany odběratelů. „Český průmysl naráží na bariéry trhu práce. Nedostatek pracovníků ochotných pracovat na plný úvazek je nutné řešit zvýšenou nabídkou částečných úvazků. Velká část podniků to už pochopila. Nejvíce zkrácených úvazků nabízí sektor IT, marketingu a účetnictví,“ uvádí Radovan Hauk, partner auditorské a poradenské společnosti BDO, a dodává: „Ještě před pár lety bylo Česko ohledně počtu nabízených zkrácených úvazků nejhorší v Evropě. Podle ČSÚ pracuje na částečný úvazek 5,5 % zaměstnanců. Situace se mění, ale ne tak rychle, jak by to současný stav vyžadoval. Česko potřebuje to, co realizovaly před pár lety v USA. Daňové zvýhodnění. Ve státech tehdy vzniklo přes 11 milionů pracovních míst, přičemž drtivá většina z toho byly pozice na dobu určitou nebo částečné úvazky.“

Česko v nabízení zkrácených úvazků zaostává
V roce 2014 bylo Česko podílem zkrácených úvazků na zaměstnanosti čtvrtým nejhorším státem z 28 zemí Evropské unie. Nižší podíl podle Eurostatu vykázalo už jen Chorvatsko (5,3 %), Slovensko (5,1 %) a Bulharsko (2,5 %). Průměrný podíl kratších úvazků v hlavním zaměstnání v Evropské unii činil 19,6 %. Zkrácené úvazky využívají hlavně ženy na rodičovské dovolené. Průměrně je v roce 2014 využívala každá třetí zaměstnaná žena (32,2 %) v EU. V Česku ale jen každá desátá (9,5 %). Zájem o zkrácené úvazky je v České republice velký. Podle společnosti Monster Career na nabídky částečných úvazků reaguje o 30 až 40 % více uchazečů než na nabídky práce na plný úvazek. „Velká část Čechů, kterým se nepodaří najít vyhovující částečný úvazek, nachází přivýdělek na portálech, které zprostředkovávají spojení s lidmi a firmami hledající občasnou výpomoc. Počet Čechů využívajících tyto portály výrazně roste. Jen za posledních šest měsíců začalo výpomoc nabízet více než 1 100 lidí. Očekáváme, že do konce roku to bude více než trojnásobek,“ uvádí Stanislav Koukal, ředitel portálu pracovních příležitostí Robeeto.

Potřeba výraznější podpory částečných úvazků ze strany státu
Velká část českých zaměstnavatelů bere částečné úvazky jako nutné zlo. „Zaměstnavatelé je často vnímají jako finančně méně výhodné než klasické plné úvazky. Poloviční úvazek totiž pro firmu v žádném případě neznamená poloviční výdaje. Stát by v tomto ohledu mohl pomoct tím, že by pro zaměstnance s částečnými úvazky zavedl snížené odvody sociálního a zdravotního pojištění,“ dodává Hauk.

Zkrácené úvazky zvýší celkovou produktivitu práce
Česko má v současné době nižší produktivitu práce než okolní státy Evropské unie. A nižší produktivita práce je i jedním z hlavních důvodů nižší životní úrovně. „Pokud by pracovalo víc Čechů na zkrácený úvazek, znamenalo by to vyšší výkonnost české ekonomiky. Zaměstnaní by pak byli i ti, kterým plný úvazek nevyhovuje, a v současné době proto nepracují. Zkrácené úvazky podle výzkumů dlouhodobě vykazují větší produktivitu práce než klasické plné úvazky,“ uvádí Hauk a dodává: „Zájem o částečné úvazky určitě poroste a firmy by s tím měly počítat. Silné ročníky mají malé děti a počet seniorů roste. Dnes jich je zhruba dva a půl milionu. Častým jevem je i to, že kariéra a nadprůměrné pracovní vytížení jednoho člena rodiny limituje pracovní úvazek druhého.“

BDO Česká republika

Síť BDO poskytuje služby v oblasti auditu, účetnictví, daní, finančního poradenství a znaleckých služeb v oboru ekonomika. Celosvětově BDO tvoří jednu z největších sítí auditorských a poradenských společností. Zaměstnává více jak 64 tisíc odborníků a působí ve 154 zemích. Díky své globální působnosti zajišťují společnosti BDO přístup k odborníkům dle potřeb klientů a lokalitě jejich podnikatelských aktivit.

Více informací na: http://www.bdo.cz/cs-cz/home

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688