Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.08.2017 17:24:02

Summary: Nejasné transakce kolem Fiat Chrysler a BHP Billiton uspokojil investory dividendou

Z výsledků hospodaření těžařského giganta BHP Billiton byly nakonec nejdůležitější informace o plánované divestici břidlicové těžby v USA a pozastavení projektu na těžbu potaše v Kanadě. To kolem automobilky Fiat Chrysler zase krouží čínský výrobce SUV Great Wall Motor. Původně avizovaný zájem o divizi Jeep totiž firma dneska zchladila a tak kolem případné transakce panuje řada nejasností. 

EVROPA:

BHP Billiton

Souhrn: Ukazatel EBITDA nedosáhl očekávaných hodnot navzdory prudkému růstu. Čistý dluh a dividenda však dopadly lépe, než se čekalo. Hlavním bodem oznámení výsledků byly nakonec plánované divestice břidlicové těžby v USA a pozastavení projektu na těžbu potaše v Kanadě. Reakce investorů je pozitivní.

Těžařský gigant zaknihoval ve fiskálním roce 2017 tržby ve výši 38,3 mld. USD, což představuje 24% zlepšení proti předešlému roku v souladu s konsensem. Ukazatel EBITDA také slušně zapracoval, když vylétl o 65 % 20,3 mld. USD. Pro trhy byl však stejně lehkým zklamáním, jelikož odhadoval výsledek lepší o 2,5 %. Uspokojivě ale dopadla dividenda. Její oznámená výše za druhý půlrok byla 43c, což značí celkovou roční dividendu na úrovni 83c a tedy 3c nad konsensem. Čistý dluh byl s hodnotou 16,3 mld. USD (-40 %) o téměř 10 % pod konsensem.

Ukazatel EBITDA v tomto kvartálu brzdila zejména železná ruda, jejíž cena za tunu (obsah železa 62 %) se v červenci propadla až k 55 USD, načež se opět začal vracet vzhůru. Naopak hvězdou se stala měď, jež si vedla nečekaně dobře díky výpadkům v dodávkách (doly Escondida a Grasberg) a nízkým zásobám šrotu. Cena 3měsíčního kontraktu se tak za rok vyšvihla o 40 %.

Investory však pravděpodobně nejvíc zaujaly plánované divestice v ropné divizi (cca 20 % celkových tržeb). Ta se bude zbavovat břidlicové těžby v USA, kterou převzala v roce 2011 za 20 mld. USD. Oznámení přišlo v době, kdy je situace na trhu s ropou o něco příznivější a management dle vlastních slov s transakcí nebude pospíchat a radši se pokusí vydolovat z ní co největší hodnotu pro akcionáře. Forma divestice a ani cena tak prozatím nejsou známé. Druhou zprávou je pozastavení projektu Jansen na těžbu potaše (uhličitan draselný) v Kanadě. Jeho první fáze by společnost vyšla na 4,7 mld. USD, což by při dlouhodobě klesajících cenách (-50 % za posledních 5 let) značné odsunulo návratnost hloubkového dolu.

Akcie na oznámení výsledků reagují 2,5% růstem hodnoty.

USA:

Fiat Chrysler

Čínský výrobce automobilů SUV Great Wall Motor, o němž se šeptalo, že má zájem o odkup divize Fiatu, dnes zchladil nadšení trhu. Ohledně celé transakce je totiž mnoho nejasností. Například je těžko říct, zda-li by management FCAU odklepl odprodej jen jedné divize a nepokusil by se k akvizici přilepit další značky. Takováto transakce by navíc určitě potřebovala razítko od amerického regulátora, což se v prostředí současné administrativy zdá poměrně náročné. Další citovanou překážku pak představují existující omezení na odliv kapitálu z Číny.

Akcionáři si nicméně nadále drží svůj optimizmus a akcie Fiat proti včerejšku nepouštějí dolů.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688