Eva Jurčíková (Vaše Nároky.cz)
Práce  |  04.09.2017 12:07:19

Slíbený 13. plat zaměstnanec nedostal, vymohl ho až právník

Třináctý plat slibovala panu Veselému pracovní agentura, přes kterou nastoupil do práce jako skladník. Když ale odpracoval dvanáct měsíců, slíbený benefit mu agentura nechtěla přiznat a odvolávala se na kolektivní smlouvu. Aby se pan Veselý svých peněz dočkal, musel se obrátit na právníka.

Pan Veselý nastoupil jako skladník k energetické společnosti. Pracovní smlouvu na dobu určitou, konkrétně na jeden rok, však uzavřel s pracovní agenturou. Ta mu v ní mimo jiné slíbila také třináctý plat, který mu měl být vyplacen po dvanácti odpracovaných měsících. Pan Veselý se pro jistotu na třináctý plat ještě výslovně dotazoval, byl však ubezpečen, že tento benefit je platný. Po roce se však platu navíc nedočkal nedočkal.

„Když jsem se snažil zjistit, co se děje, řekli mi do telefonu, že na třináctý plat nemám nárok. Odkazovali se přitom na kolektivní smlouvu společnosti. Obrátil jsem se proto na právníka společnosti Vaše nároky.cz,“ vzpomíná pan Veselý.

Právník případ prostudoval, a protože zjistil, že je pan Veselý v právu, poslal pracovní agentuře předžalobní výzvu, ve které požadoval vyplacení dlužných peněz. „Kolektivní smlouva společnosti se na pana Veselého jako na agenturního zaměstnance vůbec nevztahuje, protože agentura práce není smluvní stranou této kolektivní smlouvy,“ vysvětlil právník, který pana Veselého zastupoval.

Pracovní agentura si zřejmě byla vědoma, že není v právu, protože pan Veselý prakticky ihned po zapojení právníka obdržel peníze za svůj třináctý plat. Kdyby se ale do věci právník nevložil, zřejmě by své peníze nikdy nedostal.

Pracovní agentury bohužel často spoléhají na to, že se poškození zaměstnanci nebudou proti větší společnosti bránit a provozují i řadu jiných nekalých praktik. Většinou jde o podobné problémy, jaké se vyskytují v klasickém vztahu zaměstnaneczaměstnavatel.  

Společnost Vaše nároky.cz

pomáhá občanům získat finanční odškodnění, na které mají nárok v případě, že se stali obětí nepoctivého a nekalého jednání obchodníků, institucí či státu. Služby společnosti jsou nastaveny pro oboustrannou spokojenost tak, že za ně klient neplatí žádné poplatky a jedinou odměnou pro společnost je provize ze získané částky do maximální výše 25 % pouze v případě vyhraného sporu. Se společností Vaše nároky.cz tedy klient nic neriskuje, nic neztratí a může jen získat. Portfolio oblastí odškodnění, které společnost za klienty řeší, je opravdu široké, od kompenzace za zpožděný let, přes nevyplacenou mzdu, krácení pojistného plnění či reklamaci dovolené, až po náhradu škody za pochybení lékaře.

Více informací na:www.vasenaroky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688