TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  08.09.2017 11:13:55

Babišovi hrozí obvinění i vazba! Pět scénářů, co se může dít


Sněmovna ve středu po dlouhé debatě vydala předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedu hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Co teď bude s oběma politiky dál a jak jejich stíhání ovlivní volby?

Policisté oba podezřívají z podvodu při získávání dotace pro farmu Čapí hnízdo. Babišovi kvůli tomu hrozí 5 až 10 let ve vězení. Jakmile policie dostane od Sněmovny rozhodnutí, že oba poslance vydala, odešlou policisté obratem Babišovi a Faltýnkovi usnesení o zahájení trestního stíhání.

Mluvčí pražských policistů Andrea Zoulová ve čtvrtek v poledne pro TN.cz potvrdila, že Sněmovna policii ještě o vydání Babiše a Faltýnka neinformovala. Co bude dál, až policisté Babiše a Faltýnka obviní?

 

1) Zastavení trestního stíhání

Pro oba nejpozitivnější scénář. Až dostanou usnesení o zahájení trestního stíhání, mohou se Babiš a Faltýnek do tří dnů odvolat. Na rozhodnutí o jejich stížnosti má státní zástupce 30 dní.

Pokud rozhodne, že je žádost oprávněná, může trestní stíhání zastavit. Oba by se tak velmi rychle očistili a do voleb by šli s čistým štítem.

 

 

2) Obvinění a obžaloba

Pokud státní zástupce trestní stíhání nezastaví, budou zřejmě Babiš a Faltýnek obžalováni. Do voleb ale zbývá 44 dní, takže těžko předjímat, jestli státní zástupce případně oba obžaluje ještě před volbami.

Oba by pak čekal soud, u kterého by měli možnost se očistit. Při jednání Sněmovny o vydání Babiš i Faltýnek naznačili, že s touto možností počítají a jsou připraveni se u soudu bránit.

Pro českou politickou kulturu by to ale byla další rána - předseda a 1. místopředseda přední politické strany čelící žalobě. A mohlo by to být ještě horší....

3) Vzetí do vazby

Až policisté Babišovi a Faltýnkovi doručí usnesení o zahájení trestního stíhání, můžou požádat o uvalení vazby! K tomu je potřeba, aby byl splněn některý ze tří vazebních důvodů, tedy, aby hrozilo, že se budou oba skrývat či vyhýbat trestnímu stíhání, budou působit na svědky a obviněné nebo budou v trestné činnosti pokračovat.

Těžko budou policisté a státní zastupitelství argumentovat tím, že by se Babiš a Faltýnek mohli skrývat nebo by mohli v trestné činnosti pokračovat, protože Faltýnek již v představenstvu Babišových firem není a předseda hnutí ANO je převedl do svěřeneckého fondu. Jediný bod, na kterém by tak mohli návrh na vzetí do vazby postavit, je ovlivňování svědků.

Ovšem Babiš a Faltýnek vědí už několik týdnů, že jsou v souvislosti s Čapím hnízdem v hledáčku policie a pokud by chtěli ovlivňovat svědky, měli k tomu nespočet možností, takže si lze jen těžko představit, že by je soud poslal do vazby. Pro hnutí ANO by to byla velká rána, protože podle jeho vlastních stanov lze hnutí jen těžko řídit, pokud nejsou k dispozici předseda ani první místopředseda.

Kdyby ve vazbě přeci jen skončili, po volbách by nastala bezprecedentní situace. Pokud budou znovu zvolení, což je velmi pravděpodobné, znovu získají imunitu. Tu ale získávají složením poslaneckého slibu, k čemuž dochází na ustanovující schůzi Sněmovny, která proběhne zhruba měsíc po volbách. Pak je ovšem otázkou, jak by se k tomu orgány činné v trestním řízení postavily. Převezly by Babiše a Faltýnka z vazební věznice do Sněmovny, aby tam mohli složit poslanecký slib?


4) Nová imunita

Ve vazbě nebo stíhaní na svobodě, pokud uspějí ve volbách, získají Faltýnek a Babiš novou imunitu. To znamená, že police bude muset znovu žádat o vydání obou poslanců. Celý proces se tak zastaví a nebude moci pokračovat, dokud nebude ustanoven nový Mandátový a imunitní výbor, ten nepřijme nové usnesení o vydání obou poslanců a to usnesení neschválí nová Sněmovna.

Po volbách ale může ve Sněmovně nastat úplně jiná konstelace, takže nová Sněmovna může vydání Babiše a Faltýnka odmítnout! Policistům by pak nezbylo jiného, než čekat, až oběma skončí poslanecký mandát, což nemusí být dříve než za čtyři roky.

Pokud hnutí ANO volby vyhraje, čemuž zatím předvolební průzkumy nasvědčují, nastane další bezprecedentní situace. Předsedou vítězné strany bude člověk, kterého policisté stíhají nebo dokonce už státní zastupitelství obžalovalo! Prezident Miloš Zeman se už nechal slyšet, že i přesto by Babiše sestavením vlády pověřil. Jak budou s předsedou politické strany, který je v takové situaci, jednat ostatní strany?


5) Konec v politice

Nepravděpodobný scénář, přesto ale možný. Babiš a Faltýnek mohou, minimálně dočasně, v politice úplně skončit. A to ať už ze své vlastní vůle, nebo pod tlakem spolustraníků. Roli jistě bude hrát, jak se jejich situace projeví v aktuálních předvolebních průzkumech.

Své naděje by pak upínali k soudu, u kterého by se chtěli očistit. Jenže to je v tom nejlepším případě záležitost téměř na celé volební období. Davida Ratha policie zatkla v květnu 2012, v kauze ještě nebyl vynesen pravomocný rozsudek a nevypadá to, že by k tomu v nejbližší době mělo dojít. Nečasova vláda padla, když policisté provedli v červnu 2013 razii na Úřadu vlády, při které zatkli i šéfku kabinetu Janu Nagyovou, dnes Nečasovou. Ani v této kauze ještě nepadl rozsudek.

 

Průběh jednání sněmovny o vydání Babiše.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688