Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  13.09.2017 12:33:00

Pokračující dividendová sezóna stojí za deficitem běžného účtu (Analýzy makroindikátorů)

Běžný účet v červenci zopakoval negativní saldo, které tentokrát dosáhlo 27,4 mld. CZK. Pokračoval totiž odliv dividend z ekonomiky zahraničním vlastníkům českých firem (38,2 mld. CZK). Tento zápor je však zmírněn kladnou bilancí obchodu, která zaznamenala slušný přebytek ve výši 12,9 mld. CZK.

Běžný účet v červenci prohloubil své negativní saldo, když schodek dosáhnul 27,4 mld. CZK. Za negativní bilancí stojí pokračování dividendové sezóny ve výši 38,2 mld. CZK, který drží bilanci prvotních důchodů v hlubokém deficitu 35,7 mld. CZK. Obchodní bilance skončila v přebytku pouze 12,9 mld. CZK., jehož výše (při poklesu exportů i importů) byla ovlivněna čerpáním celozávodních dovolených ve velká část zpracovatelského průmyslu. V rámci běžného účtu bylo převedeno 0,1 mld. CZK z rozpočtu EU do ČR. Kapitálový účet pak v souhrnu zaznamenal čistý přesun prostředků EU za 6,7 mld. CZK. Kumulativní bilance běžného účtu za posledních dvanáct měsíců signalizuje i nadále velmi dobrou vnější pozici české ekonomiky, když se přebytek pohybuje na úrovni kolem 45 mld. CZK.

Finanční účet v červenci vykázal příliv kapitálu ve výši 22,5 mld. CZK. Přímé zahraniční investice z toho činily 23 mld. CZK., z toho 8,9 mld. CZK byl reinvestovaný zisk. V kumulativním souhrnu za posledních dvanáct měsíců dále pokračuje snižování přílivu zahraničních investic. Ten sílil hlavně během prvního čtvrtletí, ale od té doby vykazuje již slabší hodnoty. Z kumulativního počtu navíc vypadávají silné měsíce loňského léta.

Aktivní obchodní bilance by měla i nadále růst. Dobrá ekonomická situace Německa i celé eurozóny bude stimulovat poptávku po českých vývozech. Ty si budou i do budoucna udržovat solidní tempo růstu. Zvýšená investiční aktivita podporující dovoz pak za této situace čisté vývozy o mnoho nesníží. Saldo běžného účtu by tedy za celý letošní rok mělo dosáhnout přebytku 43,4 mld. CZK. Letošní posunutá dividendová sezóna pokračovala v srpnu a pravděpodobně ještě i v září. To vytváří tlak na znehodnocování koruny, který je ale kompenzován tlakem na silnější kurz plynoucí z přebytku obchodní bilance a pravděpodobně stálého zájmu investorů spekulujících na další posílení české měny. Rovnováha těchto sil tak v současné době udržuje kurz koruny kolem 26,09 CZK/EUR.

Autor: David Kocourek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688