gtnews.cz (Grant Thornton)
Daně a účetnictví  |  13.09.2017 22:00:00

Daňové novinky v Polsku

Společnostem působícím v Polsku mohou vzniknout nové povinnosti v oblasti přímých daní. První novinka se týká převodních cen. Od 1. ledna 2017 nově vzniká povinnost podání formuláře CIT-TP společně s daňovým přiznánímdani z příjmu korporací jako jeho příloha. Poprvé bude tento formulář třeba podat již za rok 2017. Lhůta pro podání formuláře CIT-TP je shodná s lhůtou pro podání přiznání k dani z příjmu korporací, tedy 3 měsíce po skončení zdaňovacího období. Pokud se zdaňovací období rovná kalendářnímu roku, pak pro rok 2017 bude mezním termínem podání 2. dubna 2018. Tato povinnost se týká pouze poplatníků, kteří mají povinnost sestavovat dokumentaci k transferovým cenámPolsku a jejichž výnosy, nebo náklady v daném daňovém roce přesáhly 10 mil. EUR.

Konečná verze formuláře se skládá z více než 140 položek.  Příprava formuláře vyžaduje informace o kapitálové skupině, typu vztahů, počtu propojených subjektů, s nimiž byly transakce provedeny, informace o podnikových restrukturalizacích, transakcích se spřízněnými subjekty apod. Často jsou potřeba podrobné informace z oblasti transferového oceňování, jako například funkční profil daňového poplatníka nebo identifikace restrukturalizačních akcí.

Vyplňování formuláře doporučujeme věnovat zvýšenou pozornost, neboť neposkytnutím pravdivého a poctivého obrazu, nebo neposkytnutím formuláře CIT-TP se daňový subjekt vystavuje riziku udělení sankcí.  Zvýšená pozornost je důležitá i z toho důvodu, že formulář CIT-TP bude sloužit k výběru subjektů, u kterých bude následně zahájena daňová kontrola. V neposlední řadě pak správně připravený formulář může omezit riziko vypořádání poplatníka se spřízněnými subjekty, které jsou podrobeny kontrole.

Z důvodu širokého rozsahu formuláře CIT-TP doporučujeme společnostem, kterých se tato povinnost týká, již nyní věnovat zvýšenou pozornost nastavení účetního systému a technickému řešení pro zpracování tohoto formuláře.

Druhá novinka je prozatím ve fázi návrhu změny zákona o dani z korporátního zisku ohledně zdaňování komerčních prostor. Návrh by měl vstoupit v platnost 1. ledna 2018. Změna se týká vlastníků (ale například i osob, které mají budovu pronajatou na finanční leasing) maloobchodních, servisních, či kancelářských budov, s počáteční hodnotou přesahující 10 mil. PLN (asi 2 358 tis. EUR). Daň bude splatná pouze v případě, že výše vypočtené daně bude menší než daň vypočtená podle standardních pravidel pro daň z příjmu korporací. Hodnota daně se určí jako součin sazby daně 0,042% měsíčně (0,5% ročně) a počáteční hodnoty výše uvedených aktiv v registru dlouhodobých aktiv.

V případě dotazů k tomuto tématu nás prosím kontaktujte.

Tento článek byl zpracován ve spolupráci s polskou daňovou kanceláří MDDP.

 


Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně


Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

Čt   1:00  Za deset let Daňová Kobra uchránila celkem 16 miliard Kč FS (Finanční správa)
St 14:59  Spotřební daň z tabáku – co se mění od 1. dubna 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St   9:11  Velké změny v DPH finančních služeb JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688