Svátek všech pivařů začal: všude voní klobásky a pivo teče proudem

TNBiz, 18.9.2017

V Mnichově začaly největší pivní slavnosti na světě. Pořadatelé Oktoberfestu očekávají, že přijede šest milionů lidí. Za pivo zaplatí více než loni. Jeden litr bude stát necelých 11 eur, tedy asi 285 korun.

Bavorské prapory vedly průvod krojovaných Mnichovanů. Jeho středobodem nemohlo být nic jiného než tuplák piva. Pak už přišlo oficiální zahájení slavností, které měl na starosti tradičně mnichovský starosta.

Následující dva týdny poteče pivo proudem. A to pořádným. Většinou se ho vypije kolem osmi milionů litrů, což je necelá třetina roční produkce všech bavorských pivovarů.

"Doufám, že všichni, kdo se tu baví, se vrátí domů živí a zdraví. Doufám, že nejhorším scénářem bude potřeba dát si následující ráno prášek na bolení hlavy," řekl starosta Mnichova Dieter Reiter.

Do stanů na ploše 42ti hektarů se za zábavou, hudbou, jídlem a opileckým tlacháním valily davy lidí. Až tři čtvrtiny z nich byli přitom Bavoři, zahraniční turisté tvoří jen menšinu. "Vždycky se těším na dobrou náladu, pivo, tanec, přátele a skvělé kuře," řekla návštěvnice Oktoberfestu Savi Kuclicová, proč na slavnost chodí.

Kuřata patří k Oktoberfestu stejně neodmyslitelně jako pivo. Na festivalu se jich prodá až půl milionu. Chybět samozřejmě nesmí ani statisíce klobás a párků nebo tradiční preclíky.

"Jezdím sem každý rok a vždycky sedím u stejného stolu. Oslavuju s tuplákem, jídlem a skvělou atmosférou," prozradil návštěvník Oktoberfestu Armin Jumel.

Na festivalu pracuje kolem 12ti tisíc lidí. A takovéto davy vyvolávají obavy o bezpečnost. Omámení alkoholem totiž může snadno vést k agresivitě.

"Je tu mnoho policistů i pracovníků ochranky. Nikdy nemůžete zajistit bezpečnost úplně, ale jsem přesvědčený, že jsme pro to udělali všechno," dodal starosta města Reiter. Letošní Okoberfest potrvá do 3. října.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky