Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.09.2017 11:22:03

Akciový býk se transformuje, oslabující akcie již investory nezajímají


Vypadá to, že investoři již nechtějí nakupovat akcie, jejichž cena zkorigovala. Možná je to ale dobré znamení. Od července tohoto roku dochází k poklesu počtu zobchodovaných akcií z indexu S&P 500, jejichž cena klesala. Minulý týden se tento počet snížil na nejnižší hodnoty za poslední dva roky. Co bude dál, zamýšlí se Stephen Gandel v komentáři pro Bloomberg Gadfly.

Konkrétní vývoj ukazuje následující graf. Žlutě je v něm vyznačen počet zobchodovaných akcií s klesající cenou (plovoucí průměr za posledních 100 dní), modře počet zobchodovaných akcií s cenou rostoucí:

 

Kupování akcií, jejichž cena prošla korekcí, je většinou považováno za dobrou strategii a známku pozitivního vývoje na trhu. Ukazuje totiž, že investoři jsou stále ochotni podstoupit určité riziko a trh je schopen vzchopit se z předchozího poklesu. Takový stav tedy ukazuje na zdravého býka, kterému nehrozí pád do spirály výprodejů. Je pravdou, že i minulý týden se trh rychle vzpamatoval z oslabení, které mu přinesly zprávy o škodách napáchaných hurikány a obavy z vývoje kolem Severní Koreje. Jenomže se stále více zdá, že toto zotavení je taženo nákupy akcií, které již předtím rostly, ne těmi, které prošly cenovou korekcí.

Letos si také moc dobře nevedou investoři, kteří se zaměřují na hodnotu a nakupují akcie s nízkými valuacemi. Index S&P 500 Value, který v sobě zahrnuje množství takových akcií, letos posílil jen o 5 %, zatímco růstový index S&P 500 Growth si připisuje přibližně 20 %. Jak ale bylo zmíněno v úvodu, ve skutečnosti nemusí jít o známku problémů. Významným pozitivním faktem je totiž to, že z indexu S&P 500 posilovalo do poloviny tohoto měsíce 355 akcií, což je o něco málo více než 332 akcií za stejné období minulého roku. A mnohem více než 191 akcií, které posilovaly během prvních osmi měsíců roku 2015.

Pokles zájmu o klesající akcie jde také ruku v ruce s určitým růstem zájmu o akcie s rostoucí cenou. Jejich zobchodované množství sice stále nedosahuje hodnot z počátku roku, ale dřívější klesající trend se obrátil a zájem o ně roste. Dokonce může jít o pozitivnější signál, než jakým by byl rostoucí zájem o oslabující akcie, ale na druhou stranu musíme brát v úvahu i fakt, že podmínky na trhu se mění. Rostoucí popularita pasivního investování sebou totiž automaticky nese posun zobchodovaných objemů směrem k posilujícím akciím a odklon od těch, jejichž ceny klesají.

 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688