Zákaz kouření na vlastním balkoně? Ano, někde zákaz už platí

TNBiz, 19.9.2017

Od září začal v jednom z panelových domů v Horních Počernicích platit nový zákon, který majitelům bytů zakazuje kouřit na vlastních balkónech nebo lodžiích. Zákon vyvolal řadu diskuzí i mezi odborníky.

"V prohlášení vlastníka máme stanoveno, že lodžie je společným prostorem domu. Ve stanovách a v domovním řádu pak máme uvedeno, že ve společných prostorách je zakázáno kouřit, což tudíž dopadá i na lodžie. Většina obyvatel toto ustanovení schválila,“ uvedla pro Právo předsedkyně Společenství vlastníků jednotek.

K tomuto rozhodnutí se obyvatelé domu uchýlili poté, co si opakovaně stěžovali, že nemohou větrat, aniž by jim do bytu nestoupal cigaretový kouř. Většina obyvatel, podle slov předsedkyně, zákon uvítala.

Situace se vyhrotila poté, co byl schválen protikuřácký zákon. Lidé se za něj schovávají při řešení sousedských sporů. Přestože domovní řád nebo stanovy Společenství umožňují zákaz kouření ve společných prostorách domu, lodžie a balkony nejsou společným prostorem.

"Tento zákon lze uplatnit pouze pokud se na něm shodne většina obyvatel, což se v tomto případě stalo," vyjádřila se makléřka A. Polláková. Zákon podle odborníků může být platný, vymahatelnost jeho dodržování však nebude jednoduchá.

Společenství vlastníků totiž není oprávněno vlastníky pokutovat. U soudu by pak stížnosti uspěly pouze pokud by kouř obtěžoval nad míru přiměřenou poměrům. To znamená, že by muselo opakovaně kouřit větší množství lidí najednou.  Stížnost na jednorázové nebo občasné kouření na balkoně by u soudu pravděpodobně neuspěla.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky