ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  21.09.2017 09:04:26

21.09.2017 Objem poskytnutých hypoték rostl i v prvním pololetí

Hospodářský růst v první polovině roku zrychloval. Zvýšil se objem poskytnutých hypoték a nemovitosti zdražovaly. Zaměstnanost rostla. Volných pracovních míst přibylo nejvíc v historii. Vyplývá to z nové analýzy Českého statistického úřadu o vývoji ekonomiky v prvním pololetí.

Ke zrychlení růstu hrubého domácího produktu přispěla spotřeba domácností, bilance zahraničního obchodu i růst investičních výdajů. „Z hlediska jednotlivých odvětví se v prvním pololetí dařilo hlavně službám. Významnou pozici nadále zastával zpracovatelský průmysl, v němž generovala kladné výsledky především výroba motorových vozidel, ale i subdodavatelské obory,“ uvádí analytička ČSÚ Karolína Súkupová.

Lidé si brali více hypoték. Objem úvěrů poskytnutých domácnostem vzrostl během druhého čtvrtletí o 32,4 miliardy korun. Většinu z tohoto nárůstu tvořily právě úvěry na bydlení. Objem poskytnutých hypotečních úvěrů se zvýšil o 25,7 miliardy, a navázal tak na mimořádně silný nárůst z předchozího kvartálu. Nemovitosti přitom dál zdražovaly. Poukazuje na to předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová: „Meziroční růst nabídkových cen nemovitostí dosáhl ve druhém čtvrtletí 9,5 %. Nemovitosti zdražovaly hlavně v Praze. Také realizované ceny starších bytů zrychlily svůj růst poměrně výrazně. V celé České republice se meziročně zvýšily o 18,7 %, v Praze o 18,0 %.“ Celkově vzrostly spotřebitelské ceny ve druhém čtvrtletí o 2,3 %. Bylo to dáno i zdražováním potravin.

Práci mělo ve druhém čtvrtletí nejvíc lidí v historii samostatné České republiky. Jejich počet se meziročně zvýšil o 1,4 %. Těžiště tvorby nových pracovních míst se postupně přesunulo ze zpracovatelského průmyslu do služeb. Dařilo se především profesním, vědeckým, technickým a administrativním činnostem. „Během prvního pololetí výrazně zrychlila tvorba nových pracovních míst. Na konci června jich úřady práce evidovaly 183,5 tisíc. Na jedno místo připadalo 1,6 uchazeče o práci. To je nejméně od poloviny 90. let,“ říká analytik ČSÚ Jiří Kamenický. K nárůstu počtu pracovníků přispěli i sebezaměstnaní.

Více informací naleznete v nové analýze ČSÚ Vývoj ekonomiky České republiky v 1. pololetí, která vychází z komplexních dat ČSÚ, ČNB, MF a dalších: https://www.czso.cz/csu/czso/vyvoj-ekonomiky-ceske-republiky-1-pololeti-2017.

 

Přílohy

  •   csu_tz170921_objem_poskytnutych_hypotek_rostl_i_v_prvnim_pololeti.docx
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688