Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  25.09.2017 10:54:21

Česká ekonomika má od ledna nejvyšší důvěru

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, oproti srpnu vzrostl o 0,4 bodu na hodnotu 99,1. Indikátor důvěry podnikatelů se meziměsíčně mírně zvýšil o 0,2 bodu na hodnotu 97,0. Indikátor důvěry spotřebitelů se zvýšil o 1,3 bodu na hodnotu 109,2. Ve srovnání se zářím 2016 jsou souhrnný indikátor důvěry, indikátor důvěry podnikatelů a indikátor důvěry spotřebitelů vyšší.

V odvětví průmyslu pokračoval mírný růst důvěry i v září. Indikátor důvěry se mírně zvýšil o 0,3 bodu na hodnotu 97,1 a to i přesto, že podnikatelé v průmyslu zhodnotili svou současnou celkovou ekonomickou situaci hůře než minulý měsíc. Ukazatel současné celkové i zahraniční poptávky se nezměnil. Stav zásob hotových výrobků se podle aktuálního konjunkturálního průzkumu téměř nezměnil. Průmyslové podniky očekávají v příštích třech měsících mírné zvýšení tempa růstu výrobní činnosti a také zaměstnanosti. Oproti srpnu jsou ovšem očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců nižší. Meziročně je důvěra  v ekonomiku šetřená mezi průmyslovými podniky na stejné úrovni.

Důvěra podnikatelů ve stavebnictví se meziměsíčně opět zvýšila. Indikátor důvěry vzrostl o 1,5 bodu na hodnotu 85,3. Hodnocení současné celkové ekonomické situace stavebních podniků se v porovnání se srpnem zvýšilo. Z aktuálního konjunkturálního průzkumu rovněž vyplývá,  že se zvýšilo i hodnocení současné poptávky po stavebních pracích. Podnikatelé  ve stavebnictví očekávají v příštích třech měsících téměř neměnnost tempa růstu stavební činnosti a také zaměstnanosti. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou nižší. V porovnání se zářím loňského roku je ale důvěra podnikatelů ve stavebnictví vyšší.  

Konjunkturální průzkum v odvětvíobchodu zaznamenal v září pokles důvěry.  Indikátor důvěry se snížil o 2,9 bodu na hodnotu 99,8. Hodnocení současné celkové ekonomické situace podniků v obchodě se meziměsíčně snížilo. Ukazatel stavu zásob zboží na skladech  se nezměnil. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace podnikatelů v obchodě  jsou pro období příštích tří i šesti měsíců nižší. V meziročním srovnání je ovšem důvěra  v ekonomiku v odvětví obchodu vyšší.

Důvěra podnikatelů ve vybraných odvětvích služeb (vč. bankovního sektoru) se meziměsíčně mírně zvýšila. Indikátor důvěry vzrostl o 0,5 bodu na hodnotu 97,9. Ukazatel hodnocení současné celkové ekonomické situace podniků ve službách se nezměnil. Podniky ve službách zhodnotily celkovou poptávku lépe než minulý měsíc. Ukazatel očekávané poptávky  po službách pro období příštích tří měsíců je na stejné úrovni jako v srpnu. Z odpovědí respondentů rovněž vyplývá, že očekávají ve výhledu příštích tří měsíců neměnnost vývoje ekonomické situace, avšak pro období příštích šesti měsíců jsou jejich očekávání horší. Oproti září 2016 je indikátor důvěry ve vybraných odvětvích služeb vyšší.

Důvěra spotřebitelů v ekonomiku se v září meziměsíčně zvýšila. Indikátor důvěry vzrostl o 1,3 bodu na hodnotu 109,2. Z aktuálního šetření mezi spotřebiteli vyplynulo, že se pro období příštích dvanácti měsíců mírně snížily obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace. Obavy z jejich vlastní finanční situace se téměř nezměnily. Úmysl spořit se také téměř nezměnil. Obavy spotřebitelů ze zvýšení nezaměstnanosti se mírně snížily. Spotřebitelé se oproti srpnu více obávají růstu cen. V meziročním srovnání je důvěra spotřebitelů stále vyšší.

Zdroj: csu.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688