Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.09.2017 14:57:13

Němci poučují ostatní o financích, jejich banky budou ale možná zachraňovat Francouzi nebo Číňané

Německo se v ekonomické oblasti tyčí vysoko nad zbytkem eurozóny a také jej rádo poučuje o tom, jak mají vypadat zdravé vládní finance. Lionel Laurent na Bloomberg Gadfly ale poukazuje na to, že ne ve všech oblastech financí Němci vynikají. Konkrétně je to jejich bankovní systém, kterému je třeba věnovat notnou dávku pozornosti. Tvoří jej asi 1 800 institucí, které zápasí s negativními sazbami a náklady na restrukturalizaci. Navíc neexistuje žádná domácí dominantní banka a možné fúze a akvizice tak leží hlavně v rukou zahraničních subjektů.

Pokud bychom se ale domnívali, že zájem o německé banky je vysoký, mýlili bychom se. Zájemce totiž odrazuje nejen finanční zdraví německých finančních institucí, ale i rizika spojená s možnými akvizicemi a nejistota související s regulací. Výsledkem je tak velmi anemický objem transakcí, který v Německu za posledních pět let dosáhl pouhé desetiny hodnoty transakcí v celé Západní Evropě – viz následující obrázek:




Pokud na tom bude Německo chtít něco změnit, bude muset udělat ústupky. Ukazuje na to poslední vývoj točící se kolem druhé největší banky Německa Commerzbank. Jako možní zájemci byla zmiňována Compatriot Deutsche Bank, italská UniCredit či francouzská BNP Paribas. Zájem je dán tím, že Commerzbank je i přes brutálně klesající příjmy stále dobrou základnou pro vstup na německý trh a sázku na oživující ekonomiku celé eurozóny. Commerzbank navíc generuje téměř čtvrtinu svých příjmů ze segmentu malých a středně velkých společností a obchoduje s velkým valuačním diskontem. Jak je zřejmé z následujícího grafu, který porovnává poměry tržních cen a účetních hodnot akcií vybraných bank, valuace je velmi nízká i u další velké německé banky Deutsche Bank:




Je možné, že by Commerzbank nakonec skončila v náručí své německé kolegyně? Ve Španělsku a Itálii si národní bankovní šampioni Banco Santander a Intesa Sanpaolo své domácí rivaly za nízké ceny skutečně koupili. Jenže Deutche Bank se netěší právě pevnému finančnímu zdraví. Její doménou je navíc trading, kterému nesvědčí nízká volatilita na trzích, a Autonomous Research před nedávnem dokonce vyjádřil názor, že banka už se nachází „za hranicí opravitelnosti“. UniCredit zase vydává velké peníze na investice do svého IT a bojuje se špatnými úvěry. Citi navíc tvrdí, že tato banka má jiný typ zákazníků a tudíž by po fúzi s Commerzbank nedošlo k výrazné úspoře nákladů a zvýšení efektivity.

Zbývá tedy BNP a podle některých zpráv je právě ona favoritem německé vlády. BNP slíbila expanzi na německém trhu a má za sebou řadu zahraničních transakcí. Její sňatek s Commerzbank by navíc přicházel v době, kdy se Macron a Merkelová snaží o posílení spolupráce obou zemí. Jenže i tak by nešlo o nic jednoduchého a BNP by nemohla čekat rychlý úspěch, kterého se jí v podobných situacích podařilo dosáhnout v Itálii, Belgii a na domácí půdě. Koneckonců když i sama německá vláda preferuje zahraničního kupce své domácí banky, je zřejmé, že půjde o skutečný oříšek. Možná, že Němci budou nakonec muset dát stranou svou averzi k investorům ze zemí, jako je Katar nebo Čína.

Zdroj: Bloomberg Gadfly


 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688