chytryhonza.cz (chytryhonza.cz)
Finanční rady  |  05.10.2017 11:59:22

Byt či ne byt aneb v bydlení přeje štěstí rozhodným

Pořízení nového bydlení – emočně, časově, finančně a administrativně náročné období. Ale co naplat, “rodina se dusí”. Koupě bytu či domu je velká investice a člověk by za několik milionů nerad šlápl vedle. 

Ovšem čas běží. Realitní makléři dnes na jeden byt evidují i desítky lidí a kdo nemá po ruce v kapse pohotovostní hypotéku a neumí se rychle rozhodnout, ten vysněný byt možná najde, ale vlastnit ho nikdy nebude.


Takže co kupující nejčastěji staví na pomyslné misky realitních vah?
 
Byt před nebo po rekonstrukci?
(vítěz: nerekonstruovaný byt)
Krásné podlahy, nová výmalba, kuchyň jako z alabastru. Nejeden nakupující je v mžiku rozhodnut. Ale pozor, “rekonstruovaný” v popisku inzerátu neznamená, že dalších deset let budete bez starostí. Kvalita zpracování a materiálů mohla být zvolena právě kvůli vidině vyššího výnosu při prodeji. Nenechte se utáhnout na udičku kosmetických úprav.

O chlup tedy vítězí starší, ale levnější byt, který si na vlastní náklady zrekonstruujete sami a podle svých představ. Bude to drahé, zdlouhavé a náročné, ale budete mít rozpočet, styl i kvalitu pod kontrolou.

Do patra nebo v přízemí?
(remíza)
Mnoho lidí byty v přízemí a priori odmítá, aniž by si uvědomili jejich výhody. Rodiny s dětmi třeba ocení kočárkárnu na dosah i to, že křepčící ratolesti neruší sousedy v nižších patrech. A výhled do zelené předzahrádky a ulice leckdy předčí pohled z pátého patra na les paneláků. A že se byty v přízemí častěji vykrádají? Přes okna a balkon ano. Zloději mají ale neméně rádi i byty ve vyšších patrech, kde je menší šance, že je při jejich “práci” někdo vyruší.

Metráž vs. dispozice
(vítěz: dispozice)
U velkých bytů si naopak lidé neuvědomují jejich nevýhody. Vysoká cena, úklid, spotřeba energií i tendence velký prostor zaplnit, aby vypadal útulněji. Na prvním místě vždy hodnoťte dispoziční řešení. Bez velké koupelny se obejdete, ale bez úložných prostor, ideálně komory a šatny, nikoliv.

Pokud tedy disponujete jen pár příslovečnými švestkami a velkou rodinu neplánujete, možná ještě hypotéku na ten 120 metrový loft zvažte.

Cena vs. lokalita
(vítěz: lokalita)
Ano, argument peněz často vítězí, nikomu se nechce platit víc než je nutné. Pamatujte, že s kupní smlouvou nekupujete jen byt, ale obrazně řečeno i jeho okolí. Těch několik uspořených tisíc byste pak ještě rádi vyměnili za kousek zeleně, poštu, obchod nebo MHD v okolí, případně za bezpečnější čtvrť.

Intuice vs. investice
(remíza)
Žádné z čistě pragmatických doporučení výše neznamená, že dáte vale své intuici, prvnímu dojmu a instinktu. Před koupí se ale oprostěte od všech emocí a zhodnoťte byt očima investora. Ano, v novém domě chcete žít s rodinou a hypotékou šťastně až na věky. Nikdy ale nevíte, kdy se bude hodit, že jste jednoduše “dobře koupili”.

Více informací o společnosti Chytrý Honza

Chytrý Honza nabízí klientům rychlé srovnání finančních produktů a služeb mnoha desítek finančních institucí působících v České republice. Některé si mohou rovnou i sjednat, což udělalo z Chytrého Honzy první český e-shop s financemi. Akvizicí sítě finančních poradců Bonnet.cz v roce 2014 získal Chytrý Honza více než 1 800 specialistů ve všech regionech ČR. Zakladateli portálu jsou Jiří Paták a Jakub Havrlant.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688