Tiskové zprávy  |  06.10.2017 11:18:30

Nová legislativa nedovoluje přežít pochybným poskytovatelům půjček. Pozitivní důsledky regulace se však teprve dostaví

  

Nový zákon o spotřebitelském úvěru pročistil trh úvěrových společností. Spotřebitel by tak již neměl narazit na pochybnou „garážovku“, protože poskytovatelé úvěrů musejí nově plnit přísnější kritéria. Licenční řízení však bude probíhat až do poloviny příštího roku, takže není vyloučeno, že některé stále aktivní společnosti trh ještě opustí. Úvěroví specialisté navíc ještě musejí složit zkoušky odborné způsobilosti.

 

Od 1. března musejí mít všechny firmy poskytující nebo zprostředkovávající úvěry zažádáno o licenci České národní banky. Vyplývá to z nového zákona o spotřebitelském úvěru č. 257/2016 Sb. Ten kromě opatření posilujících postavení spotřebitele též zavedl přísnější kritéria pro poskytovatele i zprostředkovatele spotřebitelských úvěrů. „Nová legislativa z trhu odfiltrovala různé ‚garážovky‘ a další pochybné subjekty, které se tu doteď pohybovaly. Půjčky již nemůže poskytovat téměř každý, což rozhodně vítáme,“ hodnotí regulaci Robin Stránský, marketingový manažer české společnosti Tommy Stachi, která je poskytovatelem rychlých a bezpečných spotřebitelských úvěrů. Podle něj je aktuální nastavení trhu příležitostí pro rozvoj všech zdravých a seriózních společností, jež mají v úmyslu poskytovat kvalitní a férové služby. „Splnění náročných podmínek je pro nás zavazující a zároveň nás nutí dbát na stále vyšší úroveň služeb. Nevyhnutelně tak neustále rosteme. Rozšiřuje se firemní struktura i týmy našich specialistů,“ dodává Robin Stránský.

 

Přínosy legislativních změn v oblasti spotřebitelských úvěrů se však nedostaví ze dne na den. Licenční řízení totiž aktuálně probíhá a České národní bance běží od 1. března 15měsíční lhůta na rozhodnutí. „Nelze vyloučit, že o licenci požádaly, a tedy peníze nadále půjčují i společnosti, jejichž obchodní model jde proti zájmům klienta,“ upozorňuje Robin Stránský. Dalším aspektem změny zákona, jehož dopady se teprve projeví, je též prokázání odborných znalostí. „Aktuálně připravujeme všechny naše specialisty k absolvování zkoušky odborné způsobilosti, jejíž obsah určuje Česká národní banka. Do konce listopadu 2018 musejí všichni úvěroví specialisté zkoušku složit,“ dodává Robin Stránský.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688