ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  12.10.2017 09:19:02

12.10.2017 Sportu se pravidelně věnuje zhruba třetina Čechů

 

12. října 2017

V Česku se sportu pravidelně věnuje zhruba třetina lidí. Častěji přitom sportují muži než ženy. Nejoblíbenější aktivitou je fotbal. Celkové příjmy podnikatelských subjektů v oblasti sportu dosáhly v roce 2015 necelých 20 miliard korun.


„Fyzické aktivitě se alespoň jednou týdně a nejméně 10 minut v kuse věnuje přibližně třetina populace. Nejaktivnější jsou ve sportu mladí lidé ve věku 15 až 24 let. Pravidelně jich sportuje 68 %. S přibývajícím věkem zapojení do sportovních aktivit klesá,“ říká předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová. Nejméně sportovně aktivní jsou Češi starší 65 let. Konkrétně ve věkové kategorii 65 až 74 let se sportu věnuje 12,5 % osob a v kategorii nad 75 let pak 5,6 % lidí. Údaje za rok 2014 vycházejí z Evropského výběrového šetření o zdraví.

Z tohoto zjišťování také vyplývá, že častěji sportují muži než ženy. „Soudě podle velikosti členské základny sportovních svazů České unie sportu jsou v tuzemsku nejoblíbenějšími sporty fotbal a tenis, kde převažují muži. Třetím nejoblíbenějším sportem je volejbal, který je více oblíbený u žen,“ uvádí Milan Dedera z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Na celkových příjmech podnikatelských subjektů v oblasti sportu, které v roce 2015 dosáhly podle odhadů bezmála 20 miliard korun, se podle statistik ČSÚ nejvíce podílely subjekty provozující sportovní zařízení s příjmy 10,8 miliardy. Příjmy ve výši 5 miliard korun připadají na činnost sportovních klubů. Zbylou část pak generovala fitcentra a ostatní sportovní činnosti.

Zaměstnanost v oblasti sportu zahrnující podnikatele, zaměstnance a pomáhající rodinné příslušníky vloni dosahovala podle statistik ČSÚ více než 31 tisíc osob. To je přibližně 0,6 % celkové zaměstnanosti v ekonomice. Velmi důležitou roli však hrají dobrovolníci. Započteme-li i je, dosahuje zaměstnanost v oblasti sportu 52,5 tisíce osob. Zahrnuti jsou přitom jen dobrovolníci v nestátních neziskových organizacích. Trenéři malých klubů, amatérští rozhodčí apod. nejsou ve statistikách zaznamenáni.

Přímo sportovní povolání v roce 2015 vykonávalo 13,9 tisíce pracovníků. „Nejčastěji, v 54 % případů, působili jako sportovní trenéři, instruktoři nebo úředníci sportovních klubů. Druhou nejpočetnější skupinou sportovních pracovníků s 28% zastoupením byli instruktoři a programoví vedoucí v rekreačních zařízeních a fitcentrech. Profesionálních atletů a ostatních profesionálních sportovců pak bylo v rámci sledované kategorie nejméně – necelých 18 %,“ dodává Milan Dedera.

Více se dočtete v nové publikaci ČSÚ s názvem Statistika sportu: základní ukazatele (http://www.czso.cz/csu/czso/statistika-sportu-zakladni-ukazatele-2016).[1]

 

Kontakty
Petra Báčová
tisková mluvčí ČSÚ
T
274 052 017 | M 778 727 232


E petra.bacova@czso.cz   | Twitter @statistickyurad



[1] Sportovní ekonomické činnosti jsou v této publikaci definovány v nejužším vymezení zahrnujícím pouze aktivity přímo spojené se sportem (např. provoz sportovních zařízení), nikoliv aktivity, které jsou vstupem pro sport nebo mají sport jako výstup (např. sportovní vybavení, přenosy utkání).

 

Přílohy

  • csu_tz171012_sportu_se_pravidelne_venuje_zhruba_tretina_cechu.docx

12. října 2017

Sportu se pravidelně věnuje zhruba třetina Čechů

V Česku se sportu pravidelně věnuje zhruba třetina lidí. Častěji přitom sportují muži než ženy. Nejoblíbenější aktivitou je fotbal. Celkové příjmy podnikatelských subjektů v oblasti sportu dosáhly v roce 2015 necelých 20 miliard korun.

„Fyzické aktivitě se alespoň jednou týdně a nejméně 10 minut v kuse věnuje přibližně třetina populace. Nejaktivnější jsou ve sportu mladí lidé ve věku 15 až 24 let. Pravidelně jich sportuje 68 %. S přibývajícím věkem zapojení do sportovních aktivit klesá,“ říká předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová. Nejméně sportovně aktivní jsou Češi starší 65 let. Konkrétně ve věkové kategorii 65 až 74 let se sportu věnuje 12,5 % osob a v kategorii nad 75 let pak 5,6 % lidí. Údaje za rok 2014 vycházejí z Evropského výběrového šetření o zdraví.

Z tohoto zjišťování také vyplývá, že častěji sportují muži než ženy. „Soudě podle velikosti členské základny sportovních svazů České unie sportu jsou v tuzemsku nejoblíbenějšími sporty fotbal a tenis, kde převažují muži. Třetím nejoblíbenějším sportem je volejbal, který je více oblíbený u žen,“ uvádí Milan Dedera z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Na celkových příjmech podnikatelských subjektů v oblasti sportu, které v roce 2015 dosáhly podle odhadů bezmála 20 miliard korun, se podle statistik ČSÚ nejvíce podílely subjekty provozující sportovní zařízení s příjmy 10,8 miliardy. Příjmy ve výši 5 miliard korun připadají na činnost sportovních klubů. Zbylou část pak generovala fitcentra a ostatní sportovní činnosti.

Zaměstnanost v oblasti sportu zahrnující podnikatele, zaměstnance a pomáhající rodinné příslušníky vloni dosahovala podle statistik ČSÚ více než 31 tisíc osob. To je přibližně 0,6 % celkové zaměstnanosti v ekonomice. Velmi důležitou roli však hrají dobrovolníci. Započteme-li i je, dosahuje zaměstnanost v oblasti sportu 52,5 tisíce osob. Zahrnuti jsou přitom jen dobrovolníci v nestátních neziskových organizacích. Trenéři malých klubů, amatérští rozhodčí apod. nejsou ve statistikách zaznamenáni.

Přímo sportovní povolání v roce 2015 vykonávalo 13,9 tisíce pracovníků. „Nejčastěji, v 54 % případů, působili jako sportovní trenéři, instruktoři nebo úředníci sportovních klubů. Druhou nejpočetnější skupinou sportovních pracovníků s 28% zastoupením byli instruktoři a programoví vedoucí v rekreačních zařízeních a fitcentrech. Profesionálních atletů a ostatních profesionálních sportovců pak bylo v rámci sledované kategorie nejméně – necelých 18 %,“ dodává Milan Dedera.

Více se dočtete v nové publikaci ČSÚ s názvem Statistika sportu: základní ukazatele (http://www.czso.cz/csu/czso/statistika-sportu-zakladni-ukazatele-2016).[1]

Kontakty

Petra Báčová

tisková mluvčí ČSÚ

T 274 052 017   |   M 778 727 232

E petra.bacova@czso.cz   |   Twitter @statistickyurad



[1] Sportovní ekonomické činnosti jsou v této publikaci definovány v nejužším vymezení zahrnujícím pouze aktivity přímo spojené se sportem (např. provoz sportovních zařízení), nikoliv aktivity, které jsou vstupem pro sport nebo mají sport jako výstup (např. sportovní vybavení, přenosy utkání).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688