Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  17.10.2017 06:39:02

Nejmocnější muž na světě strčí do kapsy i Trumpa. A oba mohou být světu nebezpeční


Američtí prezidenti hovořili o čínských vůdcích velmi často s obdivem. Činil tak Richard Nixon, Jimmy Carter či Bill Clinton. A výjimkou se nestal ani Donald Trump, který podle The Washington Post řekl, že současný čínský prezident Si Ťin-pchin je „pravděpodobně nejmocnějším mužem“, kterého Čína za posledních sto let měla. Trump v tom má podle týdeníku The Economist pravdu a pokud by to nebyla jeho politická sebevražda, mohl by dodat, že jde zároveň o nejmocnějšího muže na Zemi. Co sebou tato moc přinese?

The Economist poukazuje na to, že čínská ekonomika je svou velikostí stále za americkou a čínská armáda se s vojenskou silou USA i přes svůj překotný růst stále nemůže přímo měřit. Jenže ekonomická a vojenská moc nejsou vším. Spojené státy jsou sice stále nejmocnější zemí na světě, ale její vůdce má doma slabou pozici a jeho vliv v zahraničí je ve srovnání s jeho předchůdci znatelně nižší. Už proto, že znevažuje hodnotu uzavřených dohod a spojenectví, na kterých americký vliv stál. 

Prezident největší autoritářské země na světě si naopak užívá rostoucího zahraničního vlivu. Si Ťin-pchin má doma moc, které se po Maovi nikdo netěšil a Čína je dnes ekonomickým motorem světa. Na nadcházejícím kongresu komunistické strany bude prezident opěvován, ale skeptici se budou spíše ptát, k čemu svou výjimečnou moc použije. Na svých zahraničních cestách se prezentuje jako apoštol míru a přátelství, jako hlas rozumu, kterého je v současném světě tak třeba. Trumpova dobrodružství mu to značně usnadňují a například v Davosu čínský prezident hlásal, že se stane průkopníkem globalizace, volného obchodu a prosazování klimatických dohod. Ti, kteří mu naslouchali, byli potěšení, protože se radovali z toho, že alespoň nějaká velmoc je ochotna postavit se za správnou věc.

Si Ťin-pchin má velký vliv i proto, že za jeho slovy stojí největší objem měnových rezerv na světě. Čína navíc dává svými plány na vybudování nové Hedvábné stezky najevo, že do zahraničních železnic, přístavů, elektráren a další infrastruktury investuje stovky miliard dolarů. Podobný vůdčí přístup nebyl u Spojených států zaznamenán od dob Marshallova plánu a poválečné obnovy Evropy

Čínský prezident není na rozdíl od Vladimira Putina člověkem, který by na globální scéně neustále kalil vodu a pokoušel se o destabilizaci Západu. Na druhou stranu ale toleruje problematickou Severní Koreu a jeho armáda se někdy chová způsobem, který budí u sousedních zemí velké obavy. Doma pak Si Ťin-pchin liberalismu fandí asi podobně jako Putin. Pronásleduje ho myšlenka na rozpad Sovětského svazu a možnost, že by se něco podobného stalo v Číně. Výsledná nejistota a strach v něm budí potřebu kontrolovat a ovládat čínskou společnost. Výsledkem je mimo jiné znatelné zhoršení v oblasti porušování lidských práv. 

Nikdo by neměl mít tolik moci, kolik se jí koncentrovalo v rukou čínského prezidenta. Vláda jednoho muže je většinou receptem na nestabilitu, což ukazují i důsledky Maovy kulturní revoluce. Taková koncentrace moci může destabilizovat i jiné regiony, což je nebezpečím zejména nyní, když Trump prosazuje snížení zahraničního vlivu USA a vytváří tím politické vakuum. Světu neprospěje ani izolovanost Spojených států, ani diktátor v Číně. Nakonec se mu ale může dostat obojího. 


 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688