Radek Stolář
(Kurzy.cz)
Tiskové zprávy  |  18.10.2017 10:45:44

Vyšehradské fórum 2017: Euro je na pokraji kolapsu, šíří problémy v EU

Euro je na pokraji kolapsu a je čas, aby Evropská centrální banka odhalila stav ekonomiky. Evropská měna je sužovaná skandály a země Eurozóny čelí bezprecedentním dluhům, zaznělo na konferenci Vyšehradské fórum 2017 v pražském Kongresovém centru.

Podle hlavního řečníka profesora Oldřicha Rejnuše potlačení tržního fungování úrokových sazeb přímo ohrožuje hospodářský cyklus. „A nefunguje-li princip hospodářského cyklu, nemůže docházet k periodické očistě ekonomického systému, a tudíž nemůže fungovat ani tržní ekonomika,“ řekl profesor Rejnuš působící na VUT a na Masarykově univerzitě v Brně.

Euro je podle něj neštěstím Evropské unie, protože se jeho prostřednictvím finanční problémy jednotlivých států šíří do všech evropských zemí. „Malé problémy, které jsou normálně řešitelné, se stávají monstrózním a neřešitelným problémem celého evropského ekonomického společenství,“ uvedl na konferenci profesor Rejnuš.

Podle něj severní Evropa financovala deficity jižní Evropy, což nemůže pokračovat donekonečna. Eurozóna proto nefunguje. Investoři již nedůvěřují bankovnímu systému. I největší věřitel v Německu Deutsche Bank čelí krizi obrovských rozměrů, bojuje se svými účetními knihami aktiv, které jsou zasaženy nesplácením úvěrů, soudí Rejnuš.

„Odchod Velké Británie z EU může být spouštěčem kolapsu, i když Británie nepřevzala euro, ale EU je na Británii závislá. Lidé ve velkém nakupují zlato, protože důvěra v jednotnou měnu se ztrácí. Je jen otázkou času, kdy eurozóna zkolabuje. Hlavním viníkem současné krize je chování samotného člověka a úpadek morálky ve společnosti,“ řekl profesor Rejnuš.

Podle profesora a egyptologa Miroslava Bárty civilizace zaniká v okamžiku, kdy zaniká její systém hodnot, symbolický svět a dorozumívací jazyk. Kolaps však podle něj neznamená zánik ani vyhubení jejích nositelů, z kořenů zaniklé civilizace obvykle vyrůstá nová, jde o transformaci.

 

„Pokud systém začne dlouhodobě spotřebovávat více energie, než je schopen vyrobit, nemůže udržet svou složitost ani ji dále rozvíjet. Nakonec dojde v důsledku vnitřní akumulace dluhu k rychlé a zásadní ztrátě složitosti v důsledku nedostatku zdrojů a zhroucení do sebe,“ uvedl na konferenci profesor Bárta, který je uznávaným odborníkem na vývoj a kolaps měn dávných civilizací.

Vyšehradské fórum je největší investiční konference v ČR. Už pátého ročníku s podtitulem „Ekonomické informace s předstihem“ se v úterý v pražském Kongresovém centru zúčastnilo rekordních 1900 posluchačů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688