Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  18.10.2017 23:33:07

18. října: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akciové indexy ve středu opět vzrostly. Dow díky tomu poprvé uzavřel obchodování nad hranicí 23 000 bodů. K růstu akciového trhu velkou měrou přispěla technologická společnost IBM, jejíž čtvrtletní tržby překonaly očekávání analytiků.

Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si připsal 0,70 % a obchodování uzavřel na 23 157,60 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,07 % na 2 561,26 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,01 % na 6 624,22 bodu. Ve všech případech jde o nová zavírací historická maxima. Dařilo se například odvětvím průmyslu, financí nebo technologií, ztrácely naopak sektory jako energetika, základní suroviny nebo veřejné služby. Index volatility VIX klesl o 2,33 % na 10,07 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o více než čtyři bazické body na 2,343 %. Bitcoin a ethereum odepsaly 3-4 %.

"Středečním katalyzátorem zjevně byla firma IBM," uvedla Quincy Krosbyová ze společnosti Prudential Financial. Akcie IBM (+8,92 %) posílily téměř o devět procent, zažily nejúspěšnější obchodní seanci od roku 2009 a na růstu Dow se podílely více než polovinou. Index překročil hranici 23 000 bodů již v úterý, nepodařilo se mu však nad ní udržet až do konce obchodování.

VÝSLEDKOVOU SEZÓNU JIŽ NETÁHNOU JEN VELKÁ JMÉNA

"Kulatá čísla hrají pouze psychologickou roli. Vyvolávají zároveň otázku, jak vysoko ještě trh může vzrůst. Podle mě do konce roku klidně můžeme zažít Dow nad 24 000, obzvlášť pokud dojde na slibovanou změnu sazeb daní," řekl pro CNBC Jeff Carbone z Cornerstone Financial Partners.

K růstu cen amerických akcií letos přispívají příznivé hospodářské výsledky jednotlivých firem (81 % společností zatím překonalo odhady na úrovni zisku a 73 % na úrovni tržeb), silnější růst ekonomiky a naděje na snížení daní prosazované prezidentem Donaldem Trumpem, píše agentura Reuters.

Na devizovém trhu dolar navzdory počátečnímu růstu oslabil. Jeho kurz podkopala zpráva o zářijovém poklesu výstavby ve Spojených státech. V závěru obchodování v New Yorku vykazovalo euro vůči dolaru nárůst o zhruba čtvrt procenta a nacházelo se těsně pod 1,18 USD.

KVADRILIARDY DOLARŮ NA OBLOZE A TRUMPOVO AKCIOVÉ LHANÍ

Během dne dolaru pomáhaly především vyšší výnosy státních dluhopisů Spojených států. Americké měně také pomáhají zprávy, že jeden z favoritů na post nového šéfa americké centrální banky a zastánce vyšších úrokových sazeb John Talyor udělal při setkání dobrý dojem na amerického prezidenta Donalda Trumpa. Podle listu The Wall Street Journal by měl Trump oznámit jméno nového předsedy Fedu nejpozději 3. listopadu.

Vyšla také takzvaná Béžová kniha, ve které centrální banka USA pravidelně hodnotí stav ekonomiky. Podle aktuálního vydání pokračuje růst hospodářství ve všech dvanácti sledovaných oblastech.

Ceny ropy na světových trzích kolísaly. Cena severomořské ropy Brent se vyšplhala až na třítýdenní maximum, později však o velkou část zisků přišla kvůli zprávě o růstu zásob benzínu a dalších ropných produktů ve Spojených státech.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ STŘEDEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688