Alojz Ryšavý (ALO diamonds)
Tiskové zprávy  |  19.10.2017 09:54:24

Pastorův diamant ze Sierry Leone se bude dražit v New Yorku, prodat se může za více jak 200 milionů korun

Úctyhodný 709karátový diamant, který našel pastor v Sieře Leone, s velkou pravděpodobností získá nového majitele. Dražit se bude 4. prosince v New Yorku. Kámen pojmenovaný Peace Diamond je podle společnosti Rapaport Group, která dražbu zajišťuje, 14. největším zaznamenaným surovým diamantem na světě a 3. největším nalezeným v Sieře Leone. V květnu byl představen omezenému počtu zájemců v hlavním městě Sierry Leone. Nabídka 7,7 milionu dolarů (zhruba 169 milionů korun) ale nebyla dostačující.

Příběh pastora, který letos v březnu jako občasný hledač diamantů našel 709karátový (142 gramů) diamant, oblétl celý svět. Kámen je totiž 14. největší zaznamenaný surový diamant na světě. Poctivý pastor oznámil nález vládě i přes to, že v Sieře Leone je velmi časté pašování diamantů do zahraničí, 4. prosince se s velkou pravděpodobností spolu s vládními úředníky zúčastní mezinárodní dražby v New Yorku.

 

Prodejní cena je velkým otazníkem

Nad prodejní cenou, která bude pro vládu Sierry Leone uspokojivá, se vznáší otazníky. Indicií může být nejvyšší odmítnutá nabídka z Freetownu (7,7 milionu dolarů) i první zprávy o nálezu kamene, které hovořily o hodnotě několika desítek milionů dolarů. „Kvalita kamene zatím nebyla oznámena ani na tiskové konferenci k prosincové dražbě. Velikost je výjimečná, ale ta mnohdy nehraje tak důležitou roli. Kupující zajímá hlavně kvalita kamene a jak hodnotné šperky je možné po jeho zpracování vytvořit. Vždy se řeší, kolik bezchybných diamantů je možné z kamene vybrousit a jakou budou mít kvalitu. Rozhodující je míra výskytu cizorodých látek či prasklinek,“ uvádí Alojz Ryšavý, klenotník a majitel ALO diamonds, který na světových burzách obchoduje s diamanty již více jak 20 let.

 

Nálezů velkých diamantů přibývá

Zprávy o objevech mimořádných diamantů jsou v posledních letech stále častější. Podle Paula Zimniského, světově uznávaného odborníka na diamantový průmysl, vydaly těžařské společnosti k mimořádným nálezům za posledních 9 let 66 tiskových zpráv a 61 z nich bylo vydáno jen během posledních 5 let. „Nálezů mimořádně velkých diamantů opravdu přibývá. Proces těžby v poslední době zaznamenal u mnoha těžařských společností různé úpravy, zavedeno bylo i využívání rentgenu. Novým cílem je rozlomit během těžebních prací co nejméně velkých diamantů,“ uvádí Alojz Ryšavý a dodává: „Medializace nálezů nadprůměrně hodnotných diamantů je pro těžařské společnosti velmi důležitá. Zvyšuje hodnotu firmy a celosvětové renomé. Pokud je těžař akciovou společností, každý oznámený mimořádný nález téměř ihned zvyšuje hodnotu jeho akcií.

 

Nejdražší surový diamant stál 1,38 miliardy korun

Historicky nejdražším prodaným nezpracovaným diamantem je podle Zimniského 813karátový diamant, který prodala těžařská společnost Lucara Diamond za 63 milionů dolarů (dnes 1,38 miliardy korun). Nalezen byl během stejného víkendu, kdy Lucara Diamond objevila největší existující surový diamant na světě, který dostal jméno Lesedi La Rona (1 109 karátů - 221,8 gramu, prodán za 53 milionů dolarů). Zatímco o prodeji Lesedi La Rona informovala většina velkých světových médií, prodej menšího diamantu za rekordní cenu medializován nebyl. Nejdražším vydraženým vybroušeným drahokamem na světě se letos v dubnu stal růžový diamant Pink Star (59,6 karátu), za který nový majitel zaplatil v přepočtu 1,8 miliardy korun.

 

Foto: SLBC via AP

ALO diamonds

je významná česká klenotnická společnost s nejširší maloobchodní sítí s diamantovými šperky v ČR a SR. Již od roku 1995 vyrábí oslnivé šperky s diamanty a barevnými drahokamy různých kolekcí a stylů v jednom z největších kreativních ateliérů ve střední Evropě. Jako první firma v ČR a na Slovensku začala v roce 1997 obchodovat na burzách v Antverpách, Hongkongu a Izraeli. ALO diamonds má v současné době pět luxusních prodejen v České republice a tři na Slovensku. V roce 2013 společnost zprovoznila butik ve floridském Miami a nyní otevírá luxusní prodejnu v texaském Houstonu.

Více informací na:www.alo.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

Čt 08:25 Koruna si připsala drobné zisky (ČSOB-Dealing) Měny-forex







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688