TNBiz (TN.cz)
Volby  |  21.10.2017 16:32:45

Totální volební krach ČSSD. Chovanec už počítá s opozicí

Obrovským překvapením letošních voleb je propad sociálních demokratů. Vítěz minulých voleb klesl podle volebních projekcí až na šesté místo a přijde o 35 křesel. ČSSD uškodily hlavně hádky s Babišem a prezidentem Zemanem, ale také "triumvirát" v čele strany.

Vítězství hnutí ANO ve volbách do Poslanecké sněmovny se předpokládalo, podle většiny předvolebních modelů ale měli následovat sociální demokraté. Ti ale naprosto propadli a po sečtení poloviny okrsků to vypadá, že obsadí až šesté místo.

Předseda ČSSD Milan Chovanec už prohlásil, že nepovede vyjednávání o vládě. S osmi procenty by to podle něj bylo směšné. Řekl také, že počítá s rolí v opozici a mimořádným sjezdem strany.

V minulých volbách přitom ČSSD zvítězila, získala 20,45 % hlasů a v Poslanecké sněmovně obsadila 50 křesel. Předseda strany také sestavoval vládu a stal se premiérem. Pak ale přišlo několik osudových chyb, které ČSSD před volbami udělala.

Většinou funkčního období se táhly spory sociálních demokratů a členů hnutí ANO. Hádky v koalici byly na denním pořádku, stejně jako urážky, které zněly z obou táborů.

Premiér Sobotka šel také do konfliktu s prezidentem Milošem Zemanem. Zásadní byla roztržka kvůli demisi-nedemisi vlády a následnému odvolání Andreje Babiše z pozice ministra financí.

Poslední kapkou pro voliče mohlo být rozdělení pravomocí a "triumvirát" v čele strany. Zatímco Sobotka zůstal premiérem, Chovanec se stal předsedou ČSSD. Volebním lídrem byl ale ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

S tím, že trojice lídrů v čele strany byla pro voliče matoucí, souhlasí i bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek. "Sociální demokracie měla všechno kromě osobnosti, ten triumvirát rozpliznul vnímání lidí. Osobnost lídra je rozhodující, neměl by být fádní, nudný, což bohužel Sobotka je. Naopak barvitý je Okamura, Babiš nebo třeba Bartoš," uvedl ve volebním speciálu TV Nova.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688