Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  22.10.2017 12:17:14

DOWER-D: Volby 2017: Jak ovlivní tuzemský akciový trh?

K opravdovému investování mají politické strany v Česku na "vládní i členské úrovni" tradičně daleko. Volby 2017 situaci potvrdily. Vítězové mají blízko k tzv. family offices a posilování střední třídy prostřednictvím akciového trhu nejspíš podporovat nebudou. ČSSD, TOP O9, KDÚ-ČSL a KSČM drobné investory nepotřebují. Naopak. SPD má jiné cíle a Piráti se musí rozkoukat. A tak zůstávají jen ODS a STAN. STAN by mohl mít ke střední třídě, opoře racionálního investování, nejblíž.

ODS byla ještě v nedávné minulosti stranou zbohatlíků a korupčníků. Dostala ale tvrdě "po nose" a zdá se, že se poučila. Mimo jiné i tím, že se spojila a podporuje střední stav. Proto může být příznivě naladěna i drobnému investování. Moc síly sice mít nebude, ale aspoň něco. Do stejné kategorie bychom mohli možná zařadit i TOP O9. Ta ale asi nebude mít ve svém "svatém boji" na nějaké investování čas. A dodejme, že ani sílu. Šancí pro drobné investory tak mohou být politici STAN, už proto, že mají ke střední třídě, k hlavnímu "zdroji" drobných investorů nejblíže.

Kapitolou samou pro sebe jsou ČSSD, KSČM a KDU-ČSL se svým věčným bojem za práva pracujících a ochraně rodin, na které se však ve volbách "potřební" voliči vždy tradičně "vykašlou", především na ČSSD, a zůstávají jim jen jejich skomírající fankluby. Do podobné kategorie se silným fanklubem patří i SPD, která se určitě drobným investorům věnovat nebude. Má před sebou jiný litý boj.

Nepopsaným listem jsou Piráti. Jim by mohlo cílení na drobné investory hodně pomoci. Nejdříve se ovšem musí v parlamentu rozkoukat, odolat svodům a tak jim na investování nejspíš nezbude moc času. Jistý potenciál mohou mít v mladších tradrech, nicméně trading má ke skutečnému investování přece jen dost daleko.
Parlamentní volby 2017 v Česku tak možná utlumí chvályhodnou snahu pražské burzy uvést do života nový segment akciového trhu START.

Tolik k domácí situaci. Pokud se týká zahraničí začíná být k Česku, potažmo i k tuzemskému investování ve střehu. Nicméně může se na něm objevit i jiskra obdoby americké "Trumpovy akciové rally" v podobě "Babišovy rally". Moc reálná však zatím není. Snad jen kdyby ANO přišlo rychle s nějakou "Trumpovou daňovou reformou"

Zahraniční akciové trhy budou dál ovlivňovat především (1) firemní výsledky 3Q 2017 a výhledy do konce roku 2017. (2) Vývoj ceny ropy bude až "druhotný". V o něco delším časovém horizontu přijde na řadu (3) vliv zahraniční politiky USA, resp. samotný vývoj v USA. Zatím mají rozhodnutí Donalda Trumpa vliv spíš na politiku a jeho osobní image, později se ale nutně přidají i hospodářské a kapitálové reakce na jeho vedení a směrování USA. Reagovat na ně budou i globální akciové trhy.

A konečně velmi (4) důležité budou i mezinárodní souvislosti. Výstupy ze sjezdu komunistické strany Číny, blížící se prezidentské volby v Rusku, i když se od nich žádné změny nečekají a - z našeho pohledu - velmi důležitý vývoj situace ve střední Evropě, potažmo v EU. Včetně rakouských a českých parlamentních voleb. Důležitý bude i další vývoj v Katalánsku, potažmo ve Španělsku.

 

 DOWER-D










K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

01.12.2017DOWER-D: Tuzemský akciový trh na prahu růstu! Emil Dočkal (Dower-D)
06.09.2017DOWER-D: Tuzemský a globální akciové trhy! Emil Dočkal (Dower-D)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688