Patria (Patria Finance)
Volby  |  23.10.2017 09:38:32

Klíčový týden pro Katalánsko: Konec nezávislosti? Předčasné volby?

Katalánská krize vstupuje do rozhodujícího týdne, v němž zřejmě v pátek španělský Senát v historickém kroku omezí autonomii regionu na severu Španělska. Dnes má být známa kompletní sestava senátní komise, která bude rozsah omezení autonomie Katalánska projednávat. Zastavit dočasné převzetí autonomie španělskou centrální vládou by mohl katalánský premiér Carles Puigdemont vyhlášením regionálních voleb, což by si podle nejnovějšího průzkumu přály v současné krizi i dvě třetiny Katalánců. Mluvčí tamní vlády Jordi Turull ale v neděli prohlásil, že vyhlášení voleb "není na pořadu dne".

Volby pod tlakem odmítá například i starostka Barcelony Ada Colauová, podle níž se volby v Katalánsku dříve či později konat budou, nemělo by to ale být v "demokratické anomálii". Starostka katalánské metropole v neděli vyzvala premiéra Puigdemonta i španělského premiéra Mariana Rajoye, aby si zavolali. "Když je vůle k dohodě, lidé si zavolají, třeba diskrétně a bez kamer," prohlásila Colauová, podle níž je nutné udělat vše proto, aby nemusel být aplikován článek 155 španělské ústavy.

Na základě tohoto článku, který umožňuje převzetí autonomie v případě narušení ústavního pořádku, navrhla v sobotu španělská vláda odvolat katalánskou vládu a omezit pravomoce tamního parlamentu do doby, než se v regionu uskuteční volby. Ty by měly být do šesti měsíců.

Způsob omezení autonomie Katalánska má tento týden projednávat smíšená komise španělského Senátu, jejíž kompletní sestava má být známa dnes do 11:00 SELČ. Tato komise se pak bude zabývat návrhem, který v sobotu schválila vláda. Návrh může komise upravit a v pátek ho má předložit plenárnímu zasedání Senátu. Předtím by měla komise umožnit katalánskému premiérovi, aby se k návrhu vyjádřil.

Dnes se mají také sejít lídří politických frakcí katalánského parlamentu a v úterý se sejde jeho vedení. Jednat mají o dalším postupu i o datu plenárního zasedání katalánského parlamentu, k němuž na tento týden vyzval Puigdemont. Uskutečnit by se mělo asi také v pátek.

Proti postupu Madridu vůči Katalánsku se konala už v sobotu půlmilionová demonstrace v Barceloně a v neděli se ze stejného důvodu sešlo asi 300 lidí v centru Madridu. I tento týden se očekávají protesty. Například školské odbory v Katalánsku vyzvaly k demonstracím na středu a na čtvrtek. Sdružení katalánských obcí vyzvalo radnice, aby ode dneška svolávaly mimořádná zasedání, na nichž mají vyjádřit plnou podporu katalánské vládě a odmítnout aplikaci článku 155.

Deník El Periódico v neděli přinesl výsledky průzkumu veřejného mínění, podle něhož by 69 procent Katalánců šlo k předčasným volbám, aby se vyřešil nynější konflikt s Madridem. Pokud by se volby v Katalánsku nyní konaly, dopadly by skoro stejně jako v roce 2015. Separatisté by opět získali těsnou většinu ve 135členném regionálním parlamentu, kde mají nyní 72 křesel. Podle posledního průzkumu, zveřejněného v neděli, by obsadili 70 až 73 křesel.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688