Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.11.2017 16:26:22

Kde také probíhají "závody ve zbrojení"

Na světovém trhu s klíčovými surovinami do elektroaut se schyluje k souboji. A Čína taktizuje.

Jenom v letošním třetím čtvrtletí stouply světové prodeje elektrických vozidel, tedy vozů na bateriový pohon a plug-in hybridů, meziročně o 63 procent na nový rekord. Oproti předešlému kvartálu se odbyt zvýšil o téměř čtvrtinu, ukazují také data Bloomberg New Energy Finance.

Podíl Číny? Na světových prodejích těchto vozidel má nyní více než poloviční podíl. Vláda v Pekingu se snaží zamezit dalšímu znečišťování životního prostředí a čínský trh s elektromobily nabobtnal na dvojnásobek. Čínskou poptávku po elektrických vozidelch zachycuje graf níže. Podle spoluautorky studie Bloombergu Aleksandry O’Donovanové existuje ještě jeden důvod čínské elektroexpanze než jenom znečištěný vzduch ve městech. Druhá největší ekonomika světa se snaží zbouchat vlastní hrdiny, kteří by čínskou vlajku nesli na mezinárodní kolbiště.

Bateriové "závody ve zbrojení"

Čínské zdroje lithia, které se používá v nabíjecích bateriích, jsou ale omezené. A země se poohlíží v zahraničí. Letos na podzim koupila čínská automobilka Great Wall Motor podíl v australském těžaři lithia Pilbara Minerals. Už dříve v tomto roce učinila něco podobného čínská Ganfeng Lithium, která skočila po pětinovém podílu v argentinském projektu. Obdobná dohoda (o 2procentním podílu) mezi jinou čínskou a chilskou firmou proběhla loni.

„V bateriích probíhají globální závody ve zbrojení,“ říká podle CNN Simon Moores z analytické společnosti Benchmark Mineral Intelligence. „Kdo bude ovládat dodavatelský řetězec, bude ovládat budoucnost prostoru s elektrickými vozidly.“

Ceny míří nahoru

Zatímco státním podnikům v Pekingu komunistické úřady údajně našeptávají, aby se dívaly po dalších zdrojích za hranicemi, západní společnosti nechával dosud tento druh investice podle některých názorů zatím chladnými. Málo vlastních zdrojů lithia má přitom Evropa i Spojené státy.

Rostoucí zájem o tento stříbřitý kov přitom šroubuje jeho ceny nahoru. Od začátku roku se zvýšily o 40 procent na zhruba 14 000 USD za tunu, ukazují také údaje Benchmark Mineral Intelligence. A lví podíl asi nemá zrovna Tesla, i když té se v médiích dostává snad nejvíce pozornosti. Dvě třetiny světových dodávek baterií do elektrovozů se podle Benchmark Mineral Intelligence vyrábějí právě v Číně. Na omezenou nabídku ukazují podle expertů také ceny uhličitanu lithného, který je možné najít v katodách lithium-ionových baterií. V říjnu se jeho ceny dostaly poprvé od roku 2009 nad ceny hydroxidu lithného, který bývá dražší.

Ještě vzácnější než lithium je ovšem kobalt. Dvě třetiny dodávek pocházejí z Konga, kde si Čína loni obstarala většinu v tamním dole na zlato za více než 2,5 miliardy USD. Cena kobaltu se od té doby více než zdvojnásobila.

Nejnovější zpráva Bloomberg New Energy Finance přitom předpovídá ještě něco: Prodej elektrických vozidel letos poprvé překoná metu jeden milion vozů. V této souvislosti je vhodné zmínit plány některých západních vlád zakázat v budoucnu prodej nových naftových, respektive benzínových aut. A to je cesta, po které kráčí také Čína

Zdroje: Bloomberg, CNN

 

 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688