Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.11.2017 17:14:05

Summary: Salesforce znovu s velmi dobrými čísly, z vedení Hewlett Packard Enterprise odstupuj Meg Whitmanová

Poskytovatel cloudových služeb salesforce.com zveřejnil znovu překvapivě dobré výsledky hospodaření. Hewlett Packard (HP), zaměřený na tradiční PC a tiskárny, sice překonal výsledky hospodaření odhady trhu, ale kvůli rostoucím nákladům se jeho hrubá marže meziročně snížila. Hewlett Packard Entreprise pomohly k uspokojivým číslům jednorázové položky.

USA:

salesforce.com

Poskytovatel cloudových služeb opětovně překvapil trhy svými dobrými výsledky. Tržby za třetí kvartál fiskálního roku 2018 vyskočily meziročně o 25 % na 2,7 mld. USD. V kombinaci s nečekaně vysokou provozní marží (16,3 %; +360 bps meziročně) se tyto faktory přetavily v čistý zisk na akcii na úrovni 0,39 USD (+60 % meziročně). Konsensus byl stanoven o 2 centy níže. Dobrou dynamiku podtrhávají také výnosy příštích období (deferred revenue), které meziročně narostly o 26 %, přičemž predikce udávaly jen +19 %.

Pro další kvartál vydal management již tradičně trochu konzervativní výhled. Tržby by se měly usadit mezi 2,80 – 2,81 mld. USD, čili mírně nad konsensem. Naproti tomu interval čistého zisku na akcii 0,32 – 0,33 USD je o něco horší, než se čekalo. Management předpokládá znatelné zpomalení růstu výnosů příštích období na +20 % meziročně.

Akcie reagují na opatrný výhled 2% poklesem.  

HP Inc (tradiční PC a tiskárny)

Jeden z potomků původního Hewlett-Packard vygeneroval v prošlém čtvrtletí tržby ve výši 13,9 mld. USD (+11 % meziročně), čímž se mu podařilo překonat konsensus o bezmála 0,5 mld. USD. Bohužel, rychle rostoucí náklady na prodané zboží stáhly hrubou marži o téměř 30 bps meziročně na 18,3 %. Zbytek výsledovky tím pádem již nedokázal trhy překvapit, i když vykazoval dobré růstové hodnoty. Výsledkem je čistý zisk na akcii s hodnotou 0,44 USD, což značí 22% meziroční zlepšení.

Na růstu celkových tržeb se nejvýrazněji podepsal segment osobních PC, který zvedl příjmy z 8 na 9 mld. USD (+13 % meziročně). Nicméně, opomenout nesmíme ani segment tiskáren, jenž měl sice nižší tempo (+7 % meziročně), avšak disponuje mnohem širší provozní marží (cca 17 %). Ziskovost tedy táhl právě on.

Výhled čistého zisku na akcii pro další kvartál (1QFY18) se s intervalem 0,40 – 0,43 USD drží konsensu. To samé můžeme konstatovat i u zvednutého výhledu pro celý fiskální rok 2018, jenž diktuje rozmezí 1,75 – 1,85 USD. Výsledky zchladily nadšení akcií z předešlých několika dnů a po otevření trhu klesají o 8 %.

Hewlett Packard Entreprise (technologická řešení)

Druhý potomek původního Hewlett-Packard utržil v předešlém kvartálu 7,7 mld. USD (+5 % meziročně), čímž se mu podařilo držet se konsensu. Bohužel, náklady na prodané zboží rostly ještě rychleji a hrubá marže se tak stahuje až o 210 bps meziročně na 29,7 %. Spodní části výsledovky díky tomu za konsensem již zaostávaly. Čistému zisku na akcii pomohly v růstu poměrně znatelně jednorázové položky. Díky nim se usadil na hodnotě 0,32 USD (+25 % meziročně), překračujíc konsensus o 4 centy.

Za růstem tržeb stojí především nízkomaržový segment Financial Services, jenž poskytuje řešení pro financování IT projektů klientů Hewlett Packard. Tento segment vygeneroval 1 mld. USD (+25 % meziročně). Problémem je, že jádrový byznys Enterprise Group, jenž poskytuje společnostem technologická řešení spojená s budováním vlastní IT infrastruktury, v mezičase stagnoval na 6,8 mld. USD. Jen pro pořádek, po sérii divestic a konsolidací již HPE nebude reportovat osobitě data ze segmentu Software.

Pro další kvartál (1QFY18) stanovil management výhled čistého zisku na akcii v intervalu 0,20 – 0,24 USD. Pro trhy se jedná o zklamání, jelikož před publikací výsledků byl jejich konsensus 0,27 USD.

Na závěr ještě jedna nečekaná zpráva, kterou je odstoupení současné CEO Meg Whitmanové, jež na chod společnosti dozírala 6 let. V únoru ji v kapitánském křesle vystřídá Antonio Neri.

Nejisté výsledky spolu s nečekaně špatným výhledem a odchodem paní Whitmanové posílají akcie dolů o 9 %.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688