Každá pátá rekonstrukce probíhá v zimě. Stavba mimo sezónu ušetří měsíce čekání i peníze

Redakce, 11.12.2023
stavba ilustrační

Mnoho let platilo pravidlo, že podzimní teploty klesající k nule automaticky znamenají konec stavební sezóny. Díky novým materiálům i moderním technologickým postupům to už ale není pravda. Do oprav se tak lidé mohou pustit bez výrazných omezení i v zimních měsících. Vloni byla jen v Česku během zimy provedena každá pátá rekonstrukce. Posunutí některých prací do zimní sezóny navíc znamená lepší ceny i kratší čekací doby.

Špatné zasychání materiálů, jejich praskání či nižší funkčnost. To jsou jen některé z obav, kvůli kterým se lidé často vyhýbají jakýmkoliv stavebním pracím od podzimu do jara. V dnešní době už ale není nutné přes zimu veškeré opravy zastavit. Na trhu je totiž k dostání množství moderních materiálů, které teploty okolo nuly či lehce pod ní bez problémů zvládají.

„ Dnes už mráz skutečně není překážkou, a lidé se tak nemusí obávat pustit do rekonstrukce či například stavby garáže i přes zimu. Navíc to s sebou nese výhody v podobě časové a finanční úspory,” říká Petr Přichystal, marketingový manažer společnosti Lomax. Dodává, že během stavební sezóny mnohdy uběhne pět i více týdnů mezi objednávkou a instalací. „ V zimních měsících je mnohem větší šance, že bude vybrané příslušenství vyrobené a naskladněné. A také, že budou mít technici kratší čekací dobu. Není tedy neobvyklé, že mimo sezónu má zákazník hotovou instalaci do několika málo týdnů po objednání,” doplňuje Přichystal .

Podle statistik  České komory stavebních inženýrů (ČKAIT) se počet rekonstrukcí během zimy pohybuje okolo 20 procent celkového počtu rekonstrukcí v roce. To znamená, že v České republice se mimo hlavní stavební sezónu provede zhruba každý pátý projekt rekonstrukce.

Při zdění pomůže zimní malta i PUR pěna

Co je tedy možné v zimních měsících zvládnout a na co si dát pozor? V případě používání malty je nutné ověřit si, že se jedná o zimní variantu. To znamená speciální stavební směs obsahující nemrznoucí přísady, které snižují hydrataci a urychlují tuhnutí. S tímto typem malty lze pracovat bez obav až do -5 °C.

Během chladných dní je možné sáhnout i po systémové zdicí PUR pěně, protože na rozdíl od klasické malty neobsahuje vodu. Jelikož ale nedosahuje takové pevnosti jako tenkovrstvá malta, je vhodné se o jejím použití nejprve poradit s odborníky. Například garáž tak lze během začátku zimy postavit díky dostupným materiálům bez větších problémů. Menší poptávka po stavebních firmách navíc může vést i k výhodnějším cenám prací a jejich rychlejšímu zahájení. Nižší bývají také ceny stavebního materiálu, případně jsou na výrobky mimosezónní akce.

Ideální čas na vnitřní dodělávky

Zimní období se hodí využít také pro dokončovací práce v uzavřené stavbě. Pokud v prostoru neklesá teplota pod 5 °C, mohou lidé bez problémů zdít příčky, nanášet vnitřní omítky či obklady a dělat nové rozvody. Na teplejší počasí je ale vhodnější ponechat veškeré vnější nátěry, omítky a penetrace.

Nová garážová vrata zvládnou i tuhé mrazy

Uspořit energii pomůže i instalace nových oken a dveří. Při dodržení pár základních pravidel nejsou v tomto případě nižší teploty na překážku. Osazení je navíc hotové během pár minut, takže výměnu lze zvládnout i v obydleném domě. Jediné, na co je třeba dát si pozor, je povrch ostění. Tedy zda je postranní plocha otvoru, do kterého se okna či dveře vkládají, zcela suchá. Pokud ne, je lepší odložit osazování nových oken a dveří až na teplejší měsíce.

Bez ohledu na roční období lze ale instalovat stínicí techniku a garážová vrata. „ Montáže garážových vrat provádíme i při teplotách 15 °C pod nulou. Nejsou totiž potřeba žádné stavební směsi a vystačíme si v podstatě pouze s dílenským nářadím,” potvrzuje Přichystal s tím, že vsazení a zprovoznění nových garážových vrat trvá v průměru okolo čtyř hodin.

Dobrá údržba je základ

Čas od jara je dobré využít i na důkladnou péči. Jelikož právě v garáži lidé často netopí a zapomínají na správné větrání, může docházet k tvorbě plísně a ke korozi garážových vrat, dveřních pantů, zámků či uskladněných elektrospotřebičů a zařízení. S příchodem zimy je tak vhodné pečlivě zkontrolovat okna a dveře, izolace, opravit praskliny či poškození, zabránit tepelným ztrátám a vnikání vlhkosti. V garáži je také nutné zajistit dostatečnou ventilaci, která minimalizuje kondenzaci vzduchu a sníží riziko plísně a koroze. „Aby veškerá mechanika dlouho dobře sloužila, je důležité udržovat garáž čistou a pravidelně odstraňovat nečistoty, například z okolí motoru vrat,” radí na závěr Petr Přichystal.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba