Škola obchodníka

Škola obchodníka

18. díl Strategie ke zbohatnutí

31.10.2007

Dnešní díl je věnovaný tvorbě trading strategií, které se používají k obchodování na burze na základě předem naprogramovaných pravidel v technicko analytickém softwaru. Rozlišujeme dva typy přístupů k obchodování. Jeden je mechanický, kde se každý obchod bere tak, jak ho generuje software a vy jej pak zadáváte do obchodní platformy, aniž byste ho jakkoliv dále analyzovali. Druhý je odhadováním pohybů trhu na základě různých metod s přihlédnutím na právě probíhající situaci okolo daného trhu (situace podle technické nebo psychologické analýzy, vyhlašování zpráv, výsledky firem, ekonomika, politika, atd.).

 Zjednodušeně řečeno - mechanické obchodování je vyzkoušená myšlenka na historických cenách, kde víte, jak se daná myšlenka vyvíjela v minulém období. Na základě toho pak očekáváte, že se to samé bude opakovat i v reálném obchodování. Víte tedy přesně kdy, jak, proč a kde vstoupit a vystoupit z trhu a na obchod nemusíte vůbec myslet.

Naopak u odhadování vývoje trhů sledujete vše, co může mít vliv na možný obchod, a teprve poté vstoupíte do obchodu. Dle vývoje trhu pak sledujete pohyb vaší pozice a reagujete někdy i pouze intuitivně, jestli obchod ukončíte tak nebo jinak. Tento přístup je všeobecně výnosnější, ovšem díky psychologii obchodníka také často neporovnatelně těžší.

Každá obchodní metoda má ziskové a ztrátové obchody a na ty samozřejmě reaguje každý obchodník jinak. Zamyslete se, jak byste se cítili, když budete v zisku, nebo naopak ve ztrátě. Vstoupíte do obchodu, od čehož si slibujete zisk. Povede se a pozice se opravdu začne pohybovat směrem, který vám vydělává peníze. V tuto chvíli je velká pravděpodobnost, že se budete cítit dobře, euforicky a nebudete chtít ukončit něco, co vydělává peníze. Dle intuice budete doufat, že obchod půjde vaším směrem ještě nějaký čas. Naopak vstoupíte-li do obchodu dle nejlepšího myšlení a informací, které jste měli, a trh jde proti vám, tak se budete cítit špatně, naštvaně a s velkou pravděpodobností obchod necháte jít více a více proti, s tím, že intuitivně věříte v obrat trhu.

Obrovský „problém“ burzy pro nezkušené obchodníky je to, že se okolo ní točí tisíce analytiků, médií, bank, fondů, makléřů, různých makléřů a drtivá většina z nich je na burze pro jednu jedinou věc, a to je dávat lidem to, co chtějí, ne co potřebují. Nezkušený obchodník je vystaven velkému množství zpráv a názorů, které jsou naprosto scestné a nepoužitelné pro jeho vlastní obchodování.

V psychologii vám pomáhá právě mechanické obchodování, protože zde je jedno, jestli trhy půjdou dolů nebo nahoru. Pokud máte strategii dobře otestovanou, tak byste měli být za každé situace velmi rychle na správné straně trhu. Občas sice budete mít ztráty, ale ty by měly být minimalizovány, a naopak zisky držíte do maxima. Vstoupí-li tedy strategie do long pozice a trh se otočí dolů, měla by vám rychle indikovat špatný obchod, vezmete ztrátu a vstoupíte do short pozice, kam míří trh.

Zde, pokud se potvrdí váš předpoklad, tak zůstanete s trendem maximálně, jak můžete.

Ve finále jde o to, že strategie prakticky „obchoduje za vás“ a odpadá vám přemýšlení o tom, co uděláte, když trh půjde tam nebo tam. Vše je dané předem, konkrétně víte, co uděláte, když se stane to nebo to. Žádné myšlení, zkoumání, informace, zprávy, vyhlašování, ekonomika, politika, nic - strategie řekne long, jste long, strategie řekne short a jste short. Hotovo, vymalováno.

Výhoda takovéhoto obchodování je to, že máte jakousi psychologickou podporu, jak by se měl daná strategie chovat v reálném obchodování. V první fázi obchodování by měli obchodníci pokud možno obchodovat strategii vysloveně pouze dle pravidel a nedávat do toho žádnou svou myšlenku. Pokud je strategie dobrá, měla by v dlouhodobém měřítku vydělávat, pokud je špatná, tak to velmi rychle zjistíte sledováním výkonnostní křivky (červená křivka) a jejího klouzavého průměru (modrá křivka). V případě, že se červená křivka ocitne pod modrou, je vhodné uvažovat o opětovném analyzování funkčnosti metody. Příklad takové křivky je přiložen níže.

Graf ve větším rozlišení Zde

Jen v krátkosti se pojďme podívat, jak si vede strategie ze 14. dílu, který byl zveřejněn 17.10:

Do vydání tohoto dílu byl podle popsaného konceptu uskutečněn jeden obchod s celkovým ziskem 1.420 USD. A tak tímto gratulujeme všem, co je strategie zaujala, byli dostatečně aktivní a uvedený obchod spolu s námi zobchodovali.

Pamatujte si

Ať už si ale vyberete mechanický nebo diskreční přístup k obchodování jedno mají společné, potřebu neustálého vzdělávání obchodníka. Obchodních strategií jsou stovky, možná i tisíce. Pro vaše obchodování je ale důležité vybrat si takový obchodní přístup, který vám bude příjemný a bude vám vyhovovat a ten následně studovat tak, že poznáte nejen jeho kladné stránky, ale i tak, že budete znát veškerá úskalí, které daná metoda má.

Ludvík Turek M.A.A.

www.czechwealth.cz 

Hodnocení

Známkuj:  10 |  8 |  6 |  4 |  2 |  0

Ostatní články seriálu - Škola obchodníka

31.10.2007
05.11.2007

 
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste