Škola obchodníka

Škola obchodníka

50. díl Je čas zúročit na burze, co jste se naučili

30.06.2008

V průběhu třiceti dílů seriálu o Trading Strategiích jsme si postupně ukázali, co funguje a co nefunguje a také jsme si prošli různé trhy a časová pásma, na kterých lze ziskově obchodovat. Nicméně po dosažení určité hranice poznání je vhodné nabytou teorii aplikovat do praxe a tak ji zúročit. Tento jubilejní díl bude právě o tom, jaké první kroky jsou podle nás nejsnazší.

Celá řada obchodníků začínajících na burze volí obchodní styl podle toho, co jim doporučil přítel, broker nebo jiný guru a neberou v potaz vlastní toleranci rizika a velikost kapitálu. Následně zjistí, že na daný styl obchodování nemá kapitál nebo psychologii, a tak volí stále nižší časová pásma. Přitom existuje celá řada jiných vhodných trhů, kde lze velmi účinně diverzifikovat a řídit riziko při stejně velkém očekávání ziskovosti. Proto by si měl obchodník nejdříve odpovědět na následující 3 otázky:

1. S jak velkým kapitálem budete obchodovat?
2. Jak velké zhodnocení tohoto kapitálu očekáváte?
3. Kolik z investovaného kapitálu jste ochotni riskovat k dosažení zisku?


Důvod proč je dobré znát odpověď na tyto otázky dříve, než začnete přemýšlet, co a jak obchodovat si ukážeme na následujícím příkladu, jak takový začátek může probíhat.

Pan Procházka má na účtu 7000 USD a chce začít obchodovat. Slyšel o tom, že perfektně šlapou strategie na ER2 (emini na Russell 2000) a tak okouká strategii, o které se bavili na chatu. Zjistí, že ji dotyčný guru obchoduje na denním grafu, má stop loss 1000 USD a obchoduje k tomu další tři strategie na jiných trzích. P. Procházka je celý nadšený, že zjistil základní pravidla vstupu a výstupu a pustí se do testu. Vzdáleně slyšel o max. ztrátě na obchod a tak zkouší menší stop loss. Zjistí, že nižší stop loss není optimální, protože ho trh často vybere dříve, než jde trh požadovaným směrem a tak zkouší snížit časové pásmo. Po přidání několika filtrů zjistí, že bude obchodovat 5 min. graf se stop lossem 350 USD (5% kapitálu). Začne obchodovat a zjistí, že má problém dodržet stanovený plán, protože nestíhá rozložit čas do více trhů a jak přijde ztrátové období, tak skončí s obchodováním s pocitem, že nic na světě nefunguje…

Tomuto bychom měli předejít právě odpovědí na výše zmíněné otázky a stanovení si, jaké trhy a na jakých časových pásmech chceme obchodovat. V případě, že máme na účtu 7000 USD, očekáváme zisky kolem 30% a nechceme ztratit více jak 20%, tak pak je jasné, že ER2 nebude vhodnou volbou. Potom se budeme dívat po trhu s menší pákou, jako jsou například akcie nebo ETF. Panu Procházkovi bychom tedy poradili raději obchodovat IWM (ETF na ER2) nebo UWM (Ultra ETF na ER2) a zároveň hledat další strategie na jiné trhy, aby si pokryl ztrátové období vzniklé na jiných trzích a tak byl stále psychicky v pořádku a bez dramatických výkyvů na obchodním účtu.

Počáteční investice – u počáteční investice do technických nástrojů a vzdělání platí, že by částka neměla být vyšší než 20 až 30% vašeho kapitálu. Protože pak musíte počítat s tím, že vám zabere přinejlepším rok, než investici dostanete zpět ve formě zisků. Ideální je si najít takové informační zdroje, u kterých je očekávání rychlého uvedení do praxe, jako například semináře s Live tradingem nebo různé vzdělávací produkty, kde vidíte reálně prováděné obchody a máte tak možnost se za pochodu učit různé praktické informace a ne slepě poslouchat teoretické poučky, které jsou na různých webech gratis.

My jsme pro vás připravili následující první kroky a už je samozřejmě pouze na vás zda je využijete:

ETF Trading Strategie – Tento produkt vám přináší každodenní servis ve formě našich přesných obchodních nastavení před vstupem a výstupem z obchodů na americké Exchange Traded Funds (ETF). Uvidíte naše nakoupené pozice, práci s portfoliem i řízení rizika. Naše obchody jsou postaveny na principu mechanických pravidel, u kterých předem známe jak maximální riziko a očekávaný zisk na obchod tak i na daný rok. Aktuální zhodnocení za tento rok je přes 30%. Více informací na této adrese:

http://www.czechwealth.cz/etf-trading-strategie/informace/

Portál Trading Strategie – máte zde možnost sledovat různé koncepty trading strategií se zveřejněnými pravidly, na kterých si lze jednoduše ověřit funkčnost tohoto druhu obchodního přístupu a využijte množství užitečných informací k pochopení principů jejich reálného obchodování a k tvorbě vlastních obchodních metod. Tyto strategie tvořící portfolio jsou založeny na otestovaných a naprogramovaných vstup/výstup pravidlech. Analyzované jsou primárně na e-mini futures na akciové indexy S&P 500 (ES) a NASDAQ (NQ) na denní i intradenní bázi. Více informací na adrese:
http://www.czechwealth.cz/trading-strategie/

Live Trading Workshop a Seminář Trading Strategie - během workshopu je ukázán celý komplex potřeb k obchodování, včetně různých technik a návodů, vše bez jakýchkoliv složitých pouček a definicí, pouze praktické kroky, které je nutné udělat, abyste měli šanci se stát skutečnými profitními obchodníky a zároveň vás to nestálo veškerý kapitál už na počátku. Seminář Trading Strategie je hlubší nahlédnutí do ziskových strategií, kdy po absolvování je účastník schopen si ušít svoje vlastní portfolio na míru. Pro registraci a vypsané termíny na tyto akce sledujte na www.czechwealth.cz

S přáním slunného léta a tučných zisků.

Ing. Roman Dvořák a Ludvík Turek, M.A.A.

 

www.czechwealth.cz

Hodnocení

Známkuj:  10 |  8 |  6 |  4 |  2 |  0

Ostatní články seriálu - Škola obchodníka


 
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste