Škola obchodníka

Škola obchodníka

108. díl Hedgeový guru Mark Sellers: Sedm cest k oslnivým ziskům

04.11.2011

Kdekdo by chtěl dobře investovat. Znalosti, zkušenosti a pevné nervy ovšem nejsou v tomto oboru vším. Lidově by se dalo říct, že se člověk pro investování musí narodit. Každý nemá to štěstí, ovšem i pro ty méně obdařené jsou cesty k úspěšnému investování otevřené.

 "Nejsem zde proto, abych vás naučil být vyjímečným investorem. Jsem tu proto, abych vám řekl, že jen hrstka z vás může dosáhnout úspěchu. Nezáleží na tom, jak jste chytří, kolik knih jste přečetli a podobně. S největší pravděpodobností budete jako investoři k ničemu." To je část projevu Marka Sellerse, zakladatele hedgeového fondu Sellers Capital, před studenty Harvardovy univerzity v roce 2007.

 Sellers nechtěl studenty vystrašit, jen jim chtěl možná nešetrnou formou sdělit, že ne všichni mají na to obstát v současném investičním světě. Podle něj totiž většina investorů, ať už byly jejich ambice jakékoli, po nějaké době inklinuje k nákupu za vysoké ceny a prodeji za nízké ceny. A to je něco, co z vás udělá průměrného, či (nebo snad tedy) vyloženě neúspěšného investora.

Turbulence na trzích vyžadují hodně pevné nervy. Pokud se někomu podařilo špatné dny ustát a vydělat, jen dobře. Ale v takové náladě se dá obchodovat ještě několik týdnů a měsíců. Co potřebuje každý investor pro dlouhodobý úspěch?

1. Schopnost nakupovat a prodávat PROTI trhu

Každý si myslí, že to dokáže. Když ovšem trhy padají, téměř nikdo nemá na to nakupovat. Ale když prodáváte, znamená to, že někdo kupuje - buď je bláhovec, nebo využívá vámi nabízené, tedy de facto tržní ceny.

2. Posedlost

Každý velký investor by měl být posedlý hrou a chutí vyhrávat.

Emoce pryč! V investování jsou jen na obtíž

Kdekdo by chtěl dobře investovat. Znalosti, zkušenosti a pevné nervy ovšem nejsou v tomto oboru vším. Lidově by se dalo říct, že se člověk pro investování musí narodit. Každý nemá to štěstí, ovšem i pro ty méně obdařené jsou cesty k úspěšnému investování otevřené.

3. Ochota se poučit z minulých chyb

Některé investory odlišuje od masy intenzivní touha učit se ze svých chyb. Jinými slovy se nevzdat po každém prohraném souboji.

4. Chápání rizika selským rozumem

Sebekontrola i v té nejvyhrocenější situaci je vlastnost, kterou potřebuje každý investor. Prakticky se nedá naučit. V tomto ohledu se neřídíte náladou na trzích. Vše závisí čistě na vašem uvážení.

5. Důvěra a přesvědčení

Velcí investoři musí mít důvěru ve svá rozhodnutí. Musí se jich držet do posledního obchodu.

Věř a víra Tvá uzdraví Tvé investice

6. Pracovat musejí obě mozkové hemisféry

Mysl musí být při obchodování soustředěná a jasná. Můžete mít IQ jako Einstein, ale pokud nebudete uvažovat jasně a v klidu, nemáte mezi investory co pohledávat.

7. Schopnost ustát nervozitu na trzích

Tato vlastnost je nejdůležitější a nejvzácnější. Vydělávat peníze musíte i v obdobích, kdy jsou trhy maximálně rozkolísané.

 7 smrtelných hříchů investování

Hodnocení

Známkuj:  10 |  8 |  6 |  4 |  2 |  0

Ostatní články seriálu - Škola obchodníka


 
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste