Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Daně a účetnictví  |  20.02.2007 11:29:13

Snižování a zjednodušování daní určitě bude, slibuje mluvčí Ministerstva financí

Termín podání hlavní daňové povinnosti nás všech, totiž daně z příjmů se kvapem blíží. Redakce serveru Kurzy.cz proto oslovila Ministerstvo financí České republiky s několika otázkami. Snad nejsledovanějším formulářem vždy na přelomu března a duba je ten pro daň z příjmů pro fyzické osoby. Přestože struktura daňového přiznání zůstává od roku 2002 neměnná, i letos doznal formulář přiznání několika změn. „Nespatřujeme ale pro vyplňování formulářů daňového přiznání pro fyzické osoby zjevnější rizika,“ říká Ondřej Jakob, mluvčí Ministerstva financí ČR.

 

Jaké hlavní daňové změny (ať už pro fyzické nebo právnické osoby) nás letos čekají?

Pro rok 2007 nelze očekávat žádné nové změny, neboť daňové povinnosti poplatníků u daní z příjmů budou ovlivněny pouze  úpravami  schválenými ještě v minulém volebním období, tj. nejpozději do konce 1. pololetí roku 2006. U fyzických osob tak bude pokračovat možnost uplatňování zvýšených sazeb paušálních výdajů a velmi pozitivně hodnocený režim společného zdanění manželů, který pro dotčené poplatníky znamená výraznou úsporu na daních. Právnické osoby také za rok 2007 uplatní sazbu daně z příjmů ve výši 24%. 

 

 

Pokud se týká zdaňování příjmů fyzických osob, mění se nějak v letošním roce sankce za nesprávně vyplněné a včas nepodané daňové prohlášení?

 

Pro poplatníky daně z příjmů fyzických osob podávajících  za zdaňovací období 2006 se sankce za nesprávně vyplněné a včas nepodané daňové přiznání nemění.  Sankce vyplývají se zákona o správě daní a poplatků (z.č.337/1992 Sb.).

- Nepodá-li poplatník daňové přiznání   včas může správce daně podle §68 tohoto zákona  (finanční úřad )  zvýšit příslušnou vyměřenou daň až o 10%.

- Pokud poplatník daňové přiznání nesprávně vyplnil, případně ani na výzvu finančního úřadu ve stanovené lhůtě chybu neopravil, a zaplatil daň ve lhůtě splatnosti v nesprávné výši, vzniká mu nedoplatek na dani. Z tohoto nedoplatku  stanoví   finanční úřad   sankci ve formě penále z prodlení ve výši 0,1% až do doby zaplacení nedoplatku. 

 

Na jaká rizika při vyplňování daňových formulářů byste letos nejvíce daňové poplatníky upozornili?

 

Ve vyplňování daňového přiznání pro fyzické nespatřujeme zjevná  rizika, protože má  již od roku 2002 neměnnou strukturu, tzn., že  jako za předchozí léta je členěno na základní část a přílohy. Základní část pro zdaňovací období 2006 slouží pro výpočet základu daně, snížení základu daně o nezdanitelné části základu daně, odčitatelné položky, výpočet celkové daně z příjmů, pro uplatnění daňového zvýhodnění na vyživované děti (§35c) a pro podání žádosti o vrácení přeplatku na dani.

Přílohy pak jsou navrženy pro dílčí výpočty, které jsou podkladem pro výpočet  v základní části.

Poplatník pak vyplní pouze přílohu, pro kterou má obsahovou náplň.

Jelikož jako každoročně musí daňové přiznání obsahovat změny vyplývající ze  zákona o daních z příjmů (z. č. 586/1992 Sb.),  je nutné upozornit na to, že základní část obsahuje nové řádky pro  snížení daně o slevy na dani  (§35ba) a naopak nejsou v ní uvedeny nezdanitelné části základu daně, které byl zvyklý uplatňovat v předchozím roce.

Dále pak při výpočtu daně je nutné neopomenout, že došlo ve prospěch poplatníka  ke změnám sazeb daně podle (§16)  tzn. k rozšíření prvního pásma a snížení sazby daně v tomto prvním pásmu z 15% na 12% a k navazujícím  změnám v dalších daňových pásmech.

 

Mluví se o zjednodušování formulářů. Při pohledu na ně leckomu ale přijde, že trend jde opačným směrem. Budou se formuláře zjednodušovat a kdy?

 

Postup výpočtu daně v daňovém  přiznání je uveden v příslušné právní normě.  daňovém přiznání fyzických osob je postup uveden v zákoně o daních z příjmů  a  jeho změny vždy souvisí se změnami tohoto zákona. Daňové přiznání však bylo v posledních letech výrazně zjednodušeno, má od roku 2002 stejnou strukturu a  obsahuje pouze nezbytné údaje k výpočtu daně.  Výraznější změny lze očekávat pouze se změnou zákona o daních z příjmů.

 

 

V jakém horizontu uvažuje Ministerstvo financí, že dojde ke snížení a zjednodušení daňových povinností v ČR? Vládní prohlášení také počítalo se úpravami (zrušením) některých typů daní, zatím ale v parlamentu neproběhlo žádné navrhování. Kdy a jak se změní podle plánu vlády daňová struktura?

 

Naplňování Programového prohlášení vlády v oblasti daní, které je charakteristické snahou po zavedení jedné sazby daně objektivně neobsahuje prozatím žádné konkrétní výstupy, neboť Ministerstvo financí v současné době velmi intenzivně pracuje na propočtech vlivů  jednotlivých možných variant s cílem eliminovat dopady, které by znamenaly ohrožení prvotního cíle vlády, a to zahájení procesu snižování zadluženosti státu. Proto také jedním ze základních, možno říci klíčových předpokladů pro realizaci změn v oblasti daní, zejména zdanění příjmů, je také vytvoření odpovídajícího  prostoru ve výdajové stránce státního rozpočtu. Je velmi pravděpodobné, že naplňování Programového prohlášení bude postupný proces, který bude probíhat po celé volební období.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

Čt   1:00  Za deset let Daňová Kobra uchránila celkem 16 miliard Kč FS (Finanční správa)
St 14:59  Spotřební daň z tabáku – co se mění od 1. dubna 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St   9:11  Velké změny v DPH finančních služeb JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688