Research (ČP Invest)
Okénko investora  |  21.03.2014 11:16:13

Fed vypíná tiskárny. Na tahu jsou soukromé banky

Rok 2013 by ve znamení centrální bank, které finanční systém podporovaly nadměrnou likviditou. Pro představu jenom americký Fed (americká centrální banka) dodal do systému v přepočtu přes dvacet bilionů korun. V počítačové mluvě by se jednalo o dvacet „tera“. Spolu se stabilizací situace v Evropě to pro riziková aktiva představovalo vynikající prostředí pro růst. Vedle Fedu se činily také ostatní centrální banky v čele s Bank of England, ECB a Bank of Japan. Levné peníze tak vyhnaly akciové trhy v poslední den roku 2013 na historická maxima.

Vstup do letošního roku ovšem nebyl tak růžový jako v roce 2013, kdy trhy zažily nejlepší lednovou výkonnost za posledních 25 let. Naopak letošní lednový výprodej na akciových trzích byl jedním z nejhorších výsledků za oněch posledních 25 let. Co tedy máme letos ještě čekat? Jaký je výhled? Bude se opět dařit akciím nebo dojde k opětovné renesanci dluhopisů? Pojďme se na jednotlivé třídy aktiv podívat blíže.

Akciové trhy

Jak už bylo řečeno výše, tak vstup do letošního roku se akciový trhům nepovedl. Platí to především o vyspělých trzích jako je USA nebo Německo. Příčin, které budou mít vliv na trhy i následující měsíce, je hned několik. Prvním důvodem je utahování měnové politiky ze strany americké centrální banky. V případě, že i nadále bude americká ekonomika vykazovat stabilní růst, tak ke konci tohoto roku by americká centrální banka měla úplně ukončit program nákupu vládních dluhopisů. Tento program spustila v roce 2009, kdy vrcholila finanční krize. Ukončení nákupu dluhopisů znamená zastavení kohoutku s likviditou a historicky existuje silná pozitivní závislost mezi likviditou a růstem akciových trhů.

Druhým důvodem, proč akciové vyspělé trhy v lednu oslabily, je neslaná nemastná výsledková sezóna. V posledních letech vždy firemní výsledky pozitivně překvapily investory. To znamená, že tržní očekávání byla nastavena níže, než ve finále firmy reportovaly, a to bylo dalším palivem pro růst trhů. Nicméně poslední výsledková sezóna ukázala, že meziročně rostly zisky pouze o čtyři procenta a tržby dokonce meziročně vykázaly nulový růst. Vidíme tedy, že firmy doručily zisky na úkor investic a také díky snižování nákladů. Přitom americké indexy za stejné období posílily o třicet procent. Proto potenciál pro výrazné překvapení chybí a trhy z pohledu fundamentu budou následující měsíce přešlapovat na místě a čekat na pozitivní impulzy ze strany soukromého sektoru.

S impulzy ze strany soukromého sektoru úzce souvisí i ochota bank poskytovat úvěry. Posledních několik let byla na trh dodávána nadměrná likvidita, která táhla především americké hospodářství a jednotlivé firmy si hojily rány z finanční krize. To znamená, že spíše z opatrnostního hlediska neinvestovaly a čekaly na budoucí vývoj. Nyní se z trhu snaží „exitovat“ Fed a další vývoj tedy bude na bedrech soukromého sektoru. V případě, že firmy začnou opět investovat a náznaky již vidíme ve formě zvýšené aktivity bank v poskytování úvěrů, tak tempo růstu amerického hospodářství bude zachováno. Jinými slovy řečeno, investice jedné firmy jsou ve výsledovce tržbami jiné firmy. Vyšší tržby, při zachování nákladové stránky, znamenají vyšší zisky a tedy i potenciál pro akciové trhy. Zachování nákladové stránky ovšem není nutnou podmínkou, protože vyšší náklady mohou znamenat i vyšší mzdové náklady, a tím i více peněz pro spotřebitele. A když to všechno na agregátní úrovni sečteme, tak je nutné sledovat tempo růstu úvěrů. Tento údaj je tedy klíčový pro vyspělé trhy.

Pokračování článku (akcie emerging markets, zlato a dluhopisy) bude vydáno v příštím týdnu.

Článek vyšel v časopise OK Info,  

Michal Valentík, hlavní investiční stratég ČP INVEST

 

Michal Valentík

Michal Valentík

Působil jako senior makléř a proprietary trader, nyní je hlavním investičním stratégem investiční společnosti ČP INVEST. Vystudoval VŠE v Praze se specializací na finance a ekonomické teorie. Absolvoval stáže na Hongkong University of Science and Technology a Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg. Ve svých článcích a analýzách se zabývá především aktuálním vývojem na kapitálových trzích, investováním a ekonomickými teoriemi. Ve volném čase se věnuje horolezectví.

Logo ČP INVESTČP INVEST investiční společnost, a. s., je spolu s mateřskou Českou pojišťovnou, a. s. součástí mezinárodního finanční skupiny Generali PPF Holding B.V., který působí v 10 zemích střední a východní Evropy – v Bulharsku, Chorvatsku, České republice, Maďarsku, Černé Hoře, Polsku, Rumunsku, Srbsku, Slovensku a Slovinsku.

ČP INVEST poskytuje služby v oblasti kolektivního investování. Základní nabídku investorům tvoří 12 podílových fondů ČP INVEST vedených v CZK, které jsou projektovány pro široké spektrum klientů. ČP INVEST je zároveň celosvětově výhradním distributorem EUR fondů Generali PPF Invest. Správa portfólií fondů ČP INVEST i Generali PPF Invest byla svěřena společnosti Generali PPF Asset Management, která disponuje velmi silným analytickým zázemím a je největším správcem investic v České republice.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688