Barbora Dlabáčková (MasterCard)
Obchod a služby  |  18.05.2016 16:20:20

Platby bezkontaktními kartami ve vozech MHD v Plzni

Ačkoli uplynul již téměř rok od osazení všech vozů MHD terminálem umožňujícím odbavení bezkontaktní platební kartou, zůstává Plzeň stále jediným městem v ČR s odbavením v tomto rozsahu.

Pilotní provoz projektu „Odbavení bezkontaktní platební kartou ve vozech MHD v Plzni“ byl zahájen 20. dubna loňského roku. Jako první byly ze tří plzeňských trakcí vybaveny novým odbavovacím zařízením autobusy. Ve všech vozech pak bylo možné zakoupit si jízdenku prostřednictvím bezkontaktní platební karty od 17. června. Možnost užití bezkontaktních platebních karet v rámci České republiky roste velmi dynamicky, důkazem toho je i obliba odbavení tímto způsobem ve veřejné dopravě. Jen za duben letošního roku bylo v plzeňské MHD realizováno již více než 97 tisíc transakcí.

„Snahou dopravního podniku nebylo jen být trendy, ale především zvýšit dostupnost jízdního dokladu,“ říká Michal Kraus, předseda představenstva PMDP, a dodává: „Celý projekt byl realizován ve spolupráci a za podpory společností MasterCard a ČSOB. Čísla charakterizující zájem cestujících o koupi jízdního dokladu tímto způsobem potvrzují, že jak počáteční úvaha, tak realizace sama korespondují s vývojem trhu i zájmem cestujících.“

„Jsme potěšeni, že placení bezkontaktní platební kartou získává stále více na oblibě, čísla z Plzně to jasně dokazují. Češi velmi rychle adaptovali bezkontaktní platbu v obchodech, a její využití v dopravě je dalším přirozeným krokem, neboť poskytuje rychlé a pohodlné platby každému bez nutnosti hledat drobné na nákup jízdenky v automatu či trafice,“ říká Martin Dolejš, Head of Commerce Development Czech & Slovakia, MasterCard.

„Spolu s našimi partnery pracujeme na dalším rozvoji služeb, a cestující se tak mohou těšit na nové funkcionality. Již nyní jsme připraveni v rámci odbavovacího systému umožnit tzv. virtualizaci jízdenek, takže cestující už při koupi lístku nedostane vytištěnou jízdenku. Rovněž bychom chtěli v brzké době řešení rozšířit i o časové kupony,“ říká Jan Kubíček, manažer Rozvoje obchodu s třetími stranami ČSOB.

Za projekt „Zavedení platby bezkontaktní bankovní kartou v městské veřejné dopravě Plzeň“ si PMDP odnesly cenu za nejlepší platební inovaci ve veřejné správě v soutěži „EGOVERNMENT THE BEST 2015“.

Projekt v číslech:

Počet transakcí za červen 2015:       18 793

Počet transakcí za duben 2016:        97 069

Celkový počet transakcí:       715 tisíc transakcí

Počet unikátních karet (uživatelů), které realizují transakce:           cca 28 tis. uživatelů

Největší (MAX) počet zakoupených jízdenek na kartu:       117/měsíc

Průměrný (AVG) počet zakoupených jízdenek na kartu:    5/měsíc

Podíl akceptace bankovních karet z celkového počtu zakoupených jízdenek:   10,5 %

Logo MasterCard MasterCard (NYSE: MA) je jednička v inteligentních, pohodlných a bezpečných platbách. Provozuje nejrychlejší síť pro zpracování plateb, která propojuje spotřebitele, finanční instituce, obchodníky, vlády a podniky ve více než 210 zemích a teritoriích celého světa. Produkty a řešení společnosti MasterCard ještě více usnadňují, zabezpečují a zefektivňují každodenní obchodní činnosti – například nakupování, cestování, podnikání a hospodaření s financemi.
Více informací na: www.mastercard.com
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688