Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Stavební spoření  |  25.01.2017 12:38:41REKLAMA

Stavební spoření boj proti inflaci vyhrává. O spořicích účtech se to říci nedá

Zhodnocení peněz získáme při stavebním spoření

V průběhu posledních tří let se inflace držela rekordně nízko. Nyní se opět dostává na výši 2 %. Peníze, které si schováváte doma pod polštářem, tak ztrácí hodnotu. Co se bankovních účtů týká, pak je vhodné vsadit alespoň na ty spořicí. I přes nízké úroky vám některé z nich významnou část inflace pokryjí.

Bohužel úrokové sazby na spořicích účtech klesají, zatímco míra inflace stoupá. Tato fakta mnoho konzervativních spotřebitelů nepotěší. Jak tedy neriskovat a zároveň minimalizovat ztrátu hodnoty vašich peněz?

Spořicí účty s podmínkou jsou velkým hitem

Některé spořicí účty sice nabízí roční úrokovou sazbu sotva 0,20 %, avšak na bankovním trhu najdete také ty účty, které vám peníze úročí sazbou i přes 1 %. Důležité je však být věrným klientem banky. Každá banka si nárokuje jiné podmínky, jedná se například o:

- sjednání běžného účtu,

- využití platební karty,

- stanovení výpovědní lhůty,

- určitou výši zůstatku na spořicím účtu.

Právě kvůli těmto podmínkám se některé produkty velmi podobají termínovaným vkladům. Mezi banky, které nabízí spořicí účty s podmínkou výměnou za vyšší úrok, patří Air bank, Equa bank, MONETA Money Bank, Raiffeisenbank či Sberbank.

Nejvýnosnější spořicí účet nabízí nováček Creditas

Většina bank úrokové sazby u spořicích účtů také limituje zůstatkem na účtu. Paradoxně čím méně peněz máte uložených, tím vyšší úrok můžete získat. Velmi často limit, kdy dochází ke změně úroků, je stanoven na 100 000 Kč.

A   jak nejlépe uložit peníze na spořicích účtech? Aktuálně vám nejlépe zhodnotí 100 000 Kč bývalá kampelička Creditas, která se nyní řadí mezi banky. Výše úroku na spořicím účtu je 1,1 %. A Creditas boduje i u úložky ve výši 1 000 000 Kč. Jako bankovní nováček Creditas nabízí 1,1 % také při uložení 1 000 000 Kč. Na druhém místě s úrokem 0,53 % do 300 000 Kč a 0,23 % od 300 000 Kč je Sberbank.

Stavební spoření je výnosnější než spořicí účty

I přes nízké úroky jsou spořicí účty stále oblíbené. Jen o pár procent lepší zhodnocení nabízí i další konzervativní produkt, který rozhodně stojí za zmínku. Řeč je o stavebním spoření. Stavební spořitelny taktéž nabízí roční úrok sotva 1 %. Výhodou však je, že klient může získat i státní podporu ve výši 10 % z uložených peněz ročně. Maximálně si lze za rok přijít na 2 000 Kč navíc.

Ti, kteří ročně uloží zhruba 20 000 Kč, mohou své peníze zhodnotit o více než 3 % ročně. Stavební spoření tak v boji proti inflaci stále vyhrává. Stavebko je v nabídce řady spořitelen, mezi které patří Wüstenrot, MONETA Money Bank, Česká spořitelna, Modrá pyramida, Komerční banka nebo ČSOB. Díky bohaté nabídce je z čeho vybírat. Rozhodně se ale nezajímejte jen o úrok. Státní podpora je u všech spořitelen stejná, zatímco roční poplatek za správu a vedení se liší.









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688