Josef Trnka (TPS)
Makroekonomika  |  12.02.2017 15:41:40

Babiš trpěl za Kalouska?

Aspoň to tak v Otázkách Václava Moravce na první pohled mohlo vypadat. Ten si ke svému soustředěnému tlaku na ministra financí vybral pomocníka v osobě Luďka Niedermayera, bývalého viceguvernéra ČNB a "shodou okolností" europoslance za TOP 09. Bezkonkurenčně nejdelší časový úsek byl věnován korunovým dluhopisům, což, stručně řečeno, jsou cenné papíry umožňující pozitivní finanční efekt, jak pro emitenta, tak pro vlastníka. Jak známo, ministr financí reagoval na opatření bývalého ministra financí Kalouska celkem předvídavě a rozhodně neprodělal. Moravec to navlékl šikovně, když prohlásil, že Andrej Babiš má prospěch z opatření těch, které sám kritizuje, aniž ho přímo z něčeho obvinil. Niedermayer k tomu vyslovil názor, že finanční správa (v gesci ministra) má povinnost se podívat na to, jak byly dluhopisy použity, a měla by případně doměřit daň.

Babiš se nedal a zvolil celkem efektivní taktiku, při níž kombinoval obvinění Kalouska, že okradl stát, se zdůrazňováním jednání v souladu se zákonem (přestože protizákonnost moderátor neuváděl), občasným skákáním do řeči oponentovi i Moravcovi (ve srovnání s ním byl ovšem krotký beránek), zásadním odmítáním čehokoli a vše dovršil grandiózním prohlášením: "Byl jsem podnikatel, nebyl jsem poslanec, nebyl jsem ministr... Nebyla to žádná optimalizace, já to zásadně odmítám. Mohli to napravit pan Kalousek a pan Sobotka a neučinili tak a já to teď napravím,  aby tyhle dluhopisy byly zdaněny od 1. 1. 2018. Pokud vás mrzí, že jsem díky panu Kalouskovi a panu Sobotkovi měl nějakou výhodu, dohromady je to 52 milionů korun, tak já dám tyto peníze na charitu...," přičemž příkladmo vyjmenoval několik subjektů, mimo jiné Chartu 77.

Niedermayer nebyl příliš výrazným debatérem, pozici měl nesporně ztíženu svým členstvím ve straně, jejímž předsedou je Miroslav Kalousek, takže v podstatě jen opakovaně sváděl řeč na působnost finanční správy. V každém případě to vypadá tak, že Andrej Babiš umí svým zdánlivě neohrabaným a jednoduchým způsobem vyjadřování získávat mediální úspěch, ať se jeho protivníci snaží o pravý opak, seč mohou. Do jeho strategie patří i fakt, že si vybírá takové soupeře, kteří postrádají razanci i rétorické schopnosti jeho někdejšího předchůdce ve funkci. 

Další informace a zajímavosti  zde, třeba reportáže z uměleckého prostředí, nebo originální kuchařku

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688