Inzerce (Inzerce)
Úvěry, půjčky  |  29.05.2017 10:59:37, aktualizováno 12:14:13REKLAMA

5 dobrých rad, než si vezmete rychlou půjčku přes internet

Půjčka je v současné době nedílnou součástí našich životů, reklamám na tyto produkty se snad ani nelze vyhnout. Spotřebitelské úvěry nabízejí banky i nebankovní instituce, nabídek jsou tisíce a vybrat jedinou je složité. Jak si půjčit peníze a nespálit se? Každá půjčka sice představuje potenciální riziko, pokud se ale budete držet našich rad, nestane se vám, že naletíte neférovému poskytovateli nebo přeplatíte zbytečně moc.

Znáte výši RPSN?

Víte, že úroková sazba a RPSN nejsou to stejné ? Skutečně ! Schválně se podívejte do reklam, které jsou všude kolem, kolik z nich vyzdvihuje jako hlavní parametr RPSN a kolik úrokovou sazbu? RPSN je přitom zásadní, pokud chcete nabídky porovnávat skutečně svědomitě. Jedině tento údaj totiž zahrnuje skutečně všechny náklady - úroková sazba přitom některé vynechává. Rychlá půjčka s krátkou splatností může dosahovat RPSN v řádech stovek až tisíců procent, to je dá no pr ávě krátkou dobou splatnosti (obvykle 30 dní). Dlouhodobější velké půjčky se pohybují od 5 % ročně výš. Samozřejmě platí, že čím nižší RPSN, tím lépe.

Víte, kolik budete splácet?

Malou půjčku pravděpodobně splatíte jednorázově v den splatnosti, tu větší ale budete splácet nejspíš každý měsíc. Jaká velká tato pravidelná splátka bude? Bude tato suma po celou dobu splácení neměnná? Všechny tyto údaje musíte znát a měli byste je nalézt ve splátkovém kalendáři, který vám poskytne věřitel. Snažte se s tímto výdajem počítat a vždy nejprve uhraďte splátku dluhu, až potom vše ostatní.

Náš tip: Srovnejte si nabídku od více poskytovatelů najednou a vyberte si sami nejlepší nabídku. Vše rychle a 100% diskrétně na www.pujckasos.cz

Jak dlouho budete splácet?

Delší doba splatnosti znamená nižší měsíční splátku, ale také vyšší celkový přeplatek. Na to je dobré myslet už při sjednávání úvěru. Budete mít na splácení půjčky za měsíc, ale třeba i za rok? Můžete se skutečně spolehnout na váš finanční příjem po celou dobu splácení? Snažte se zaměřit na to, zda:

  • Můžete zvýšit svůj příjem (druhá práce, brigáda, prodej zbytečných věcí, ...)
  • Můžete snížit své měsíční výdaje (telefonní paušál, internet, jídlo, ...)

Znáte výši možných poplatků a sankcí?

Různé poplatky obnáší většina spotřebitelských úvěrů, poskytovatelé je uměle započítávají do jednotlivých splátek - na první pohled je tak možná nevidíte. Je určitě žádoucí vědět, jaké další poplatky se mohou objevit v průběhu splácení. Co když budete chtít prodloužit dobu splatnosti, nebo odložit nějaké měsíční splátky? Je to zdarma? Co hůř, jak vysoké jsou případné finanční sankce, pokud se Vaše splátka opakovaně opozdí? Snažte se tyto informace zjistit ještě před podpisem smlouvy, jsou její nedílnou součástí. Běžnou praxí například je, že banka inzeruje půjčku se skvělým úrokem, ten je ale podmíněn naprosto bezchybnou dochvilností u každé měsíční splátky. Zpozdíte se jednou, nebo dvakrát? Na lákavý úrok rovnou zapomeňte...

Porovnali jste nabídky více poskytovatelů?

Jak jsme si řekli v úvodu, nabídek je na trhu mnoho. Šance že hned první volba bude pro vás nejlepší je opravdu malá. V tu chvíli přichází na scénu nezávislé katalogy a srovnávače půjček. Jedním z největších v Česku je www.okfin.cz. V pravidelně aktualizované databázi naleznete všechny potřebné parametry desítek produktů od bank i nebankovních institucí. Sami si můžete porovnat výhodnost vaší nabídky - na základě toho článku již tušíte, na co se zaměřit. A pokud by vám to bylo málo, na webu naleznete dalších 5 dobrých rad jak si půjčit peníze a nespálit se.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Přečtěte si také:

03.12.20215 důvodů, proč si na vánoční dárky nebrat půjčku Iva Grácová (Bezvafinance)
24.09.2020Pět rad, které by si investoři měli vzít k srdci Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688