Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Hypotéky  |  21.09.2017 19:16:30

Jak v roce 2017 dosáhnout na hypotéku i s průměrnými příjmy?

Regulace ČNB sice vytváří na banky tlak, aby detailněji prověřovaly bonitu svých klientů a zároveň znemožňuje poskytování hypotéky na více než 85 % zástavní hodnoty nemovitosti. Co ovšem dělat v případě, že prostě nemáte našetřeno několik set tisíc korun či nepatříte mezi skupinu lidí s nadprůměrnými příjmy?

Nemáte našetřeno? Zvažte zástavu další nemovitosti

  Maximální výše hypotéky se počítá z celkové zástavní hodnoty všech nemovitostí, které banka získává do zástavy. Tj. v případě, že kupujete byt v Praze za 4 000 000 a banka Vám půjčí max. 3 400 000 , lze zbývajících 600 000 získat tak, že dáte bance do zástavy např. rekreační objekt, stavební pozemek, nemovitosti Vašich příbuzných apod. Pokud by tato druhá nemovitost měla hodnotu 2 000 000 , banka počítá 85 % z 4 000 000 + 2 000 000 , tj. 6 000 000 , tj. získat můžete až 5 100 000 (v případě, že bance prokážete účelové vynaložení těchto prostředků). Tato metoda není nijak „nečestná“, jedná se o standardní postup zvýšení maximální výše hypotéky, který se používá prakticky od začátků hypotečního úvěrování v ČR. Druhá nemovitost nemusí být v zástavě po celou dobu splácení hypotéky, ale jen po dobu, kdy aktuální nesplacená část hypotéky bude představovat méně než 85 % hodnoty „první“ nemovitosti. Tato změna je na konci fixace úrokové sazby zdarma, během fixace činí poplatek za tuto změnu zpravidla méně než 5 000 .  

 

Máte průměrné či podprůměrné příjmy? Požádejte o pomoc okolí

Starší ročníky si jistě pamatují dobu, kdy úvěr ze stavebního spoření či vyšší spotřebitelský úvěr bylo často možné získat jen v případě, že měl dlužník k úvěru ručitele. Tato metoda je použitelná i nyní, v době „po-regulační“. V případě, že Vaše příjmy nestačí k získání hypotéky, je řešením přistoupení další osoby k úvěru. Jednat se může o rodiče (kombinaci rodiče + děti už některé banky vidí nerady), sourozence či prakticky jakoukoliv osobu z Vašeho okolí. Důležité je, aby tato osoba měla prokazatelná příjmy na úrovni, které Vám pomohou k získání úvěru. I zde přitom platí, že tato osoba musí být v úvěrovém svazku jen do doby, kdy Vaše příjmy budou dostatečně vysoké. Zároveň, není podmínkou, aby tato další osoba měla jakýkoliv vlastnický podíl na nemovitosti. Nehrozí tedy to, že byste se v případě sváru museli s někým dohadovat na vyplacení apod. Jak vidíte, regulace na trhu s hypotékami dává vzpomenout na dobu konce devadesátých let a začátku tohoto století, kdy nebylo běžné, že by někdo získal úvěr na 100 % hodnoty nemovitosti s tím, že by o hypotéku žádal sám, a dokonce měl možnost započítávat příjmy alternativními metodami (čestné prohlášení, příjem dle obratu, dle výpisu z bankovního účtu apod.)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688