TNBiz (TN.cz)
Zákony a právo  |  24.10.2017 20:31:07

Češi hledají finty na protikuřácký zákon. Kontroly budou častější

Protikuřácký zákon, respektive zákaz kouření v restauracích a hospodách, platí už téměř 5 měsíců. A lidé už vynalezli několik triků, pomocí kterých chtějí zákaz obejít. Proto vznikají namísto hospod například soukromé kluby, ani tam ale podle ministerstva zdravotnictví nesmíte mít cigaretu zapálenou.

Jedna ze zlínských hospod už prý není hospodou, ale údajně soukromým šipkařským klubem. Ten je volně přístupný, žádného členského průkazu není třeba. A mít tu zapálenou cigaretu je stále normální.

Další z míst, které od restaurace nerozeznáte, a přesto se tady běžně kouří, je zase údajná dočasná stavba. Majitelé se takto snaží obejít protikuřácký zákon. Jenže podle ministerstva zdravotnictví je pokuta jen otázkou času.

"I když je to soukromý klub, je to pořád stravovací zařízení, na které se zákon vztahuje," upozorňuje mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Stravovacím zařízením se přitom myslí i místo, kde se sice nenajíte, ale koupíte tu alkohol, kávu nebo limonádu. Podle Veroniky Krejčí z Krajské hygienické stanice v Hradci Králové hrozí kuřákovi pokuta až 5 000 korun a desetinásobek, tedy 50 tisíc, může zaplatit majitel.

Kontroly jsou na denním pořádku, často se ale stává, že i když je uvnitř restaurace nakouřeno, s cigaretou už tam nikoho nezastihnou. "Provedli jsme 125 kontrol, z toho v jednom případě jsme odhalili kuřáka s cigaretou," dodala Veronika Krejčí.

Paradoxně takové jednání kuřáků může někomu imponovat - hlavně majitelům bytů nad restauracemi, kde lidé zákaz kouření respektují a na cigaretu chodí před hospodu nebo bar. Na úřadech se pak množí stížnosti, že jim kouř a hluk narušují klidný spánek.

"Šestkrát už jsme jeli takové jednání uklidňovat, zatím se podařilo s těmi lidmi vždy nějak dohodnout," prozradila Eva Kněžourová z královéhradecké městské policie. A protože stále víc městských nebo vesnických majitelů hospod má snahu kuřácký zákon obcházet, kontroly ze stran úřadů prý bude stále častější.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688