TNBiz (TN.cz)
Důchody a penzijní  |  05.12.2017 08:44:54

Brzy se změní pravidla výplaty důchodů. Co bude jinak?


Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) upozorňuje, že už od prvního února se změní pravidla pro výplatu důchodů. Změna se týká především seniorů, kteří bydlí v pečovatelských domech.

"Proto v těchto dnech Česká správa sociálního zabezpečení zahájila rozesílání dopisů s informací o postupu, který je nezbytný pro zajištění bezproblémové výplaty důchodů klientům těchto zařízení," uvedl úřad.

A jaké jsou tedy hlavní body novely zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení?

Pouze čtyři typy zařízení poskytující pobytové služby jsou oprávněna vyplácet důchody hromadným seznamem (tedy s převodem finančních prostředků na účet zařízení sociálních služeb), jde o domovy pro osoby se zdravotním postižením, domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem a týdenní stacionáře, která jsou zřízena podle zákona o sociálních službách.

Zařízení sociálních služeb je pouze zprostředkovatelem výplaty důchodu, je tedy povinno příslušnou částku důchodci vyplatit v den její splatnosti (15. kalendářní den v měsíci), pokud je důchodce ke dni splatnosti důchodu klientem daného zařízení.

Domovy přitom nesmějí důchody používat na nic jiného a pokud nějakou penzi nemohou vyplatit, mají povinnost peníze vrátit do osmi dnů na účet správy sociálního zabezpečení.

"Výplata důchodu hromadným seznamem je přípustná pouze se souhlasem poživatele důchodu nebo jeho opatrovníka; nově tedy lze tímto způsobem vyplácet důchody i klientům omezeným ve svéprávnosti, kteří mají soudem určeného opatrovníka, pokud opatrovník s tímto způsobem výplaty souhlasí," doplnil úřad.

Pokud tedy senioři žijí v jiném typu zařízení, které nespadá mezi ty vyjmenované výše, budou muset Českou správu sociálního zabezpečení požádat o změnu způsobu výplaty důchodu. Ten jim bude nově nosit buď pošťák nebo jim peníze budou chodit na účet (vlastní nebo partnera).

"Klienti těchto zařízení se v žádném případě nemusí obávat, že zůstanou bez financí, výplata důchodu nebude zastavena ani přerušena, dojde pouze ke změně jejího způsobu. Pokud klient o změnu způsobu výplaty důchodu nepožádá, ČSSZ automaticky zajistí výplatu důchodu na adresu zařízení, kterou u něj eviduje," uzavírá úřad.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688