Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  08.12.2017 09:29:23

ČR - nezaměstnanost na novém minimu 3,5%, volných míst je rekordních 214 000


Ještě méně nezaměstnaných a ještě více volných míst. Tak by se daly shrnout listopadové statistiky z českého trhu práce. Míra nezaměstnanosti totiž poklesla na nové historické minimum 3,5 %, zatímco počet nabízených volných míst vytvořil nové maximum 214 tisíc.

Růst ekonomiky podporovaný především expanzí tuzemských průmyslových firem se odráží v neustále rostoucích potřebě dalších a dalších zaměstnanců. Zatímco před dvěma lety se o jedno volné místo mohli ucházet v průměru čtyři nezaměstnaní, dnes se tento poměr přibližuje jedničce. Dokonce ve 24 okresech na jedno volné místo nepřipadá ani jeden celý nezaměstnaný. Na druhém konci žebříčku jsou už tradičně okresy, kde sice rovněž dochází v čase ke zlepšení, nicméně podíl uchazečů je mnohem vyšší.

Za stávajících podmínek je český trh práce v podstatě už vyčerpaný a za chvíli už lze hovořit v podstatě o plné zaměstnanosti. I proto lze počítat s tím, že firmy pod tlakem nedostatku zaměstnanců při rostoucích zakázkách budou muset začít nabízet ještě zajímavější mzdy. Výsledky mezd za třetí kvartál sice tomu až tak neodpovídaly, nicméně je jen otázkou času, kdy se mzdová dynamika opět zrychlí.

Vývoj na trhu práce ČR docela jasně ukazuje, co znamená ekonomický růst pro obyvatele a nakonec i pro firmy. Nízká nezaměstnanost však nejenom zlepšuje aktuální finanční situaci domácností, ale rovněž posiluje jejich ochotu nakupovat z důvodu menších obav z budoucnosti. To potvrzují i výsledky spotřebitelské důvěry na jedné straně a maloobchodních tržeb na straně druhé.

A co můžeme čekat dále? Nezaměstnanost v prosinci s největší pravděpodobností opět mírně vzroste s tím, jak budou končit úvazky na dobu určitou. Je to tradiční jev, který ze statistik odezní už v úvodu roku. Nezaměstnanost v závěru letošního roku zůstane pod hranicí 4 %, což je až nečekaně dobrý výsledek. ČR si i nadále udrží pozici země s nejnižší nezaměstnaností v rámci celé EU.

V příštím roce, kdy dojde ke zpomalení růstu ekonomiky, však už s příliš radikálním poklesem počtu nezaměstnaných asi počítat nemůžeme. Nakonec už nyní podle výběrových šetření je počet lidí schopných či ochotných nastoupit do práce během dvou týdnů je výrazně nižší, než uvádějí měsíční data z úřadů práce.


 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688