TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  11.01.2018 11:49:28

Odložili kvůli němu hlasování o důvěře vládě, kdo je Jiří Komárek?


Kvůli jeho předvolání na jednání Mandátového a imunitního výboru přerušila ve středu večer Poslanecká sněmovna jednání, na němž měla rozhodnout o důvěře vládě Andreje Babiše. Jiří Komárek má mít kompromitující informace o hlavním vyšetřovateli případu Čapí hnízdo. Kdo je bývalý policista, jehož svědectví je pro výbor tak důležité?

Mandátový a imunitní výbor, který má poslancům doporučit, zda vydat Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka policii k trestnímu stíhání, si na svou úterní schůzi předvolal bývalého elitního kriminalistu Jiřího Komárka. Kvůli jednání výboru bylo zcela bezprecedentně přerušeno i jednání o vyslovení důvěře vládě Andreje Babiše.

Jiří Komárek totiž podle webu iDNES.cz spojil vyšetřovatele případu Čapí hnízdo Pavla Nevtípila s lidmi blízkými kontroverznímu lobbistovi Ivu Rittigovi.

Jeho advokát David Michal měl zjišťovat, jestli Nevtípil, kterého měl podle Komárka Michal nazývat "Nevťou", není mezi zadrženými v kauze úniku informací. Během policejního zátahu skončilo v cele několik detektivů z pražského krajského policejního ředitelství.

Komárek svojí informaci ale řekl u soudu. Před ním stál kvůli nařčení policejního prezidenta Tomáše Tuhého z toho, že je podezřelý z "brutálního úniku informací". Výrok pronesl v souvislosti s reorganizací policie, kterou Komárek kritizoval jako účelovou. V prosinci loňského roku jej soud, zatím nepravomocně, odsoudil k roční podmínce za zneužití pravomoci veřejného činitele.

Že by měl svědčit před výborem, který bude dávat sněmovně doporučení, jestli vydat Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka, se nelíbí některým politikům.

"Pozvání nepravomocně odsouzeného Komárka na Mandátový imunitní výbor je nehoráznost, která devalvuje práci tohoto výboru. Většina výboru se bude s pomocí nedůvěryhodné osoby snažit účelově zkompromitovat vyšetřovatele Nevtípila. Fuj," napsal na twitteru Miroslav Kalousek.

Piráti, kteří jako první během jednání o důvěře vládě vystoupili s informací, že se ještě ve středu večer má sejít mimořádně výbor a řešit pozvání Komárka, uvedli, že Komárek má mít kompromitující informace na Nevtípila. Poslankyně hnutí ANO Taťána Malá, která je členkou výboru, řekla, že Komárek má mluvit o spojení Nevtípila s mafií.

Bývalý šéf ostravské expozitury na sebe poprvé upozornil v souvislosti s předloňskou reorganizací policie, která jeho Útvar pro odhalování organizovaného zločinu sloučila s Útvarem odhalování korupce a finanční kriminality v Národní centrálu proti organizovanému zločinu. Stejně jako šéf ÚOOZ Robert Šlachta byl Komárek k reorganizaci kritický.

Kromě nařčení Tuhého Komárek na jednání před sněmovní komisí k reorganizaci policie řekl, že pokyn k reorganizaci přišel od tehdejšího ministra vnitra Milana Chovance a cílem měla být eliminace ÚOOZ a zbavení se Roberta Šlachty. Komise ale dospěla k závěru, že Komárek nemluvil pravdu.

Po reorganizaci bývalý elitní detektiv od policie po 25 letech služby odešel. Dlouho ale bez práce nezůstal. Stejně jako jeho bývalý nadřízený Šlachta, zamířil Komárek pod ministerstvo financí, přesněji k finanční správě. Kvůli obvinění v kauze "brutálního úniku informací" byl Komárek postaven mimo službu. Podporu mu poskytoval i Nadační fond proti korupci miliardáře Karla Janečka. Komárek si podle vlastních slov kvůli sníženému platu přivydělával broušením parket.

Jeho předvolání na jednání výboru si prosadili poslanci SPD a ANO, kteří mají ve výboru většinu. Opozice se nad postupem podivovala. Když opoziční zástupci chtěli, aby se výbor sešel ještě tento týden, zástupci ANO a SPD to blokovali, uvedla Miroslava Němcová (ODS). Pak ale sami iniciovali schůzi ještě ve středu večer.

Výbor by měl v úterý vyslechnout kromě Komárka i Babiše a Faltýnka a měl by Sněmovně vydat doporučení, jestli oba poslance vydat k trestnímu stíhání. Opozice se zřejmě pokusí o vydání hlasovat ještě před hlasováním o důvěře vládě, které bylo odloženo na úterní odpoledne.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688