TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  16.01.2018 09:00:00

Den D pro Babiše: Bude se rozhodovat o jeho vydání i o vládě

Perný den čeká v úterý předsedu vlády Andreje Babiše. Hned v 8 hodin ráno se sejde mandátový a imunitní výbor, který bude jednat o vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání. Odpoledne bude sněmovna jednat o tom, zda vládě vysloví důvěru.

Andrej Babiš svolal na 7:30 mimořádnou tiskovou konferenci. Očekává se, že se na ní vyjádří k tomu, co řekne na jednání mandátového a imunitního výboru. Výbor bude od 8 hodin řešit vydání Babiše a prvního místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo.

Mandátový a imunitní výbor řešil vydání už minulý týden, Babiš a Faltýnek se ale k žádosti policie ještě nevyjádřili. Čekali na úřední překlad zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) ke kauze Čapí hnízdo. Na jednání výboru byl pozván také bývalý elitní detektiv Jiří Komárek.

Právě pozvánka pro Komárka, který má údajně mít kompromitující materiály na vyšetřovatele Čapího hnízda Pavla Nevtípila, nečekaně minulý týden přerušila schůzi Sněmovny, na které poslanci projednávali žádost Babišova kabinetu o vyslovení důvěry. Ministr vnitra ale Komárka nezbavil mlčenlivosti. 

Když se opozice dozvěděla, že se výbor má po schůzi sněmovny sejít a projednat pozvání Komárka, nejprve lidovci žádostí o přestávku jednání přerušili na hodinu. Během té se výbor sešel, ale k rozhodnutí nedospěl. Poslanci tak na návrh ODS přerušili schůzi a k projednávání žádosti o důvěru vládě se vrátí až v úterý odpoledne.

Komárek je nepravomocně odsouzen za zneužití pravomoci kvůli obvinění, že měl být policejní prezident Tomáš Tuhý zodpovědný za "brutální únik informací". Dříve zastával post šéfa ostravské expozitury, od policie odešel kvůli nesouhlasu s její reorganizací.

Schůze sněmovny, na níž budou poslanci znovu jednat o důvěře pro Babišův kabinet, začíná ve 14 hodin. Očekává se, že vláda důvěru nedostane. Minulý týden totiž vystoupili poslanci všech opozičních stran a ve svých proslovech avizovali, že Babišův kabinet jejich důvěru nezíská. Počítat nemůže vláda ani s tolerancí, kterou by některá ze stran vyjádřila odchodem ze sálu během hlasování.

Vládu Andreje Babiše přišel ve středu podpořit na jednání sněmovny i prezident Miloš Zeman. Babiš pak představil program vlády a požádal poslance, aby zvážili svou podporu. Na začátku schůze Piráti a Starostové žádali, aby nejprve sněmovna řešila vydání Babiše. To poslanci ale odmítali i z toho důvodu, že neměli k dispozici stanovisko mandátového a imunitního výboru.

Protože výbor by měl své stanovisko tentokrát před schůzí vydat, dá se očekávat, že se opět objeví návrh, aby sněmovna nejprve rozhodla o vydání Babiše a Faltýnka. Stanovisko výboru není pro poslance závazné.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688