Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  20.01.2018 09:04:51

Čínská agentura srazila rating USA na úroveň Peru či Kolumbie. Nižší daně ohrozí splácení dluhu, zdůvodňuje


Čínská ratingová agentura Dagong Global Credit Rating zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti Spojených států na stupeň BBB+, dosud u ní měly Spojené státy rating A-. Jedna z předních ratingových agentur v Číně svůj krok zdůvodnila rozhodnutím Washingtonu snížit daně, což podle ní snižuje schopnost země splácet dluh. U předních světových agentur Fitch a Moody's mají Spojené státy nejvyšší rating AAA, u agentury Standard & Poor's druhý nejvyšší AA+.

Číňané snížili hodnocení úvěrové spolehlivosti Spojených států na stejnou úroveň, jako má například Peru, Kolumbie nebo Turkmenistán. Výhled úvěrového ratingu USA je navíc negativní, což znamená, že by jej agentura mohla dál snížit.

Dagong upozornila, že rostoucí závislost ekonomického rozvoje USA na dluhu bude nadále podkopávat solventnost americké federální vlády. Soubor daňových škrtů schválený v prosinci pak státní dluh ještě zvýší. Daňové škrty podle ratingové agentury sníží zdroje pro splácení dluhu, a dále tak oslabí schopnost vlády splácet dluh.

Agentura Bloomberg minulý týden s odvoláním na zdroje obeznámené se situací napsala, že Čína zvažuje zpomalení či zastavení nákupů dluhopisů americké vlády. Částečně kvůli tomu, že se americké dluhopisy stávají méně atraktivní. Zpráva vyvolala nervozitu mezi investory, dolar poslala dolů, zatímco výnosy amerických dluhopisů stouply nejvýše za deset měsíců. Čína ale popřela, že by se k něčemu takovému chystala.

Snížení ratingu přichází v době, kdy se zvyšuje obchodní napětí kvůli nadměrné kapacitě výroby oceli a hliníku v Číně. Spojené státy přitom zvažují nové kroky na ochranu svých průmyslových odvětví a pracovních míst před čínským dovozem.

Profesor ekonomie na pekingské univerzitě Christopher Balding uvedl, že krok čínské ratingové agentury nedává smysl, když se porovnávají čísla. Upozornil také, že americké ekonomice se zvlášť v poslední době daří velmi dobře.

Západní ratingové agentury sice hodnotí Spojené státy mnohem lépe, avšak i ty už vyjádřily obavy podobné těm, na které upozorňuje Dagong. I podle nich navrhované snížení daní zvýší federální deficit a dluh. Například agentura S&P varovala, že pokud se Washingtonu nepodaří vyřešit dlouhodobé fiskální otázky, mohlo by to rating USA nepříznivě ovlivnit.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688