Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  16.01.2018 15:42:17

Akciové sázky proti prezidentovi se značně vyplatily

Možná si ještě pamatujete časy, kdy americký prezident Donald Trump kritizoval nějakou společnost a cena její akcie na to velmi citlivě reagovala. Jeden Tweet mohl z její tržní hodnoty smazat několik miliard dolarů. Trh je většinu času efektivní a nakonec tak dospěl k názoru, že Trumpovy útoky jsou jen prázdnými hesly. Jenže jak poukazuje známý investor Barry Ritholtz, před rokem tomu tak ani zdaleka nebylo a trhy se obávaly obchodní války, nových cel a pokut pro firmy, které přesouvají svou výrobu do zahraničí.

Ritholtz ve svém novém příspěvku pro Bloomberg srovnává výkony akcií, které se těšily Trumpově přízni, a akcií, které naopak kritizoval a ocitly se v jeho nemilosti. Tu první nazývá „oligarchové“ a tu druhou v narážce na Trumpovy sliby vyčištění politického bahna ve Washinghtonu „vypuštěnou bažinou“. Výkony obou skupin porovnává následující graf:

Ukazuje se tedy, že akcie firem, kterým Trump hrozil a které kritizoval, si vedly pozoruhodně dobře. Naopak firmy, které Trump chválil a vyzdvihoval, dosáhly znatelně nižší návratnosti svých akcií. Oligarchové si konkrétně za celé období připisují 19,5 %, což jistě není málo, ale celý index Standard & Poor's 500 posílil o 21 %. A akcie z bažiny jsou daleko před oběma skupinami, protože získaly neuvěřitelných 42,5 %.

Zdá se tedy, že nejmocnější muž na Zemi ztratil svou schopnost hýbat trhem tak, jak se mu zlíbí. Ještě patrnější je to z pohledu na jednotlivé tituly. Trump opakovaně útočil na Amazon.com a jeho zakladatele Jeffa Bezose, který vlastní prezidentem nenáviděný The Washington Post. A ten v posledním roce dosáhl opět ziskovosti, jeho čtenářská základna rostla, získal Pulitzerovu cenu a slavil úspěchy i v digitální oblasti. Bezos nyní patří mezi nejbohatší lidi na světě a jeho majetek je mnohonásobně vyšší než Trumpův. O tom, jak si vedly akcie Amazonu, pak ani nemá cenu psát.

Akcie Trumpem kritizovaného Boeingu svou hodnotu zhruba zdvojnásobily. New York Times, které se podle Trumpa „potápějí“, dokázaly zvýšit hodnotu svých akcií o 41 %, a to díky expanzi v digitální oblasti a rekordnímu růstu počtu čtenářů. „Někdy si až říkám, zda si vedení amerických firem už potají nepřeje, aby je Trump kritizoval,“ píše Ritholtz. Podle jeho názoru jde jen o „prázdné hrozby znuděného muže, který je posedlý sledováním televize“. A připomíná, že nejlepším základem investování jsou data a ne pochybné vztahy mezi politikou a trhem.

Zmíněná skupina akciových oligarchů zahrnuje Colony Capital Inc., CoreCivic Inc., Exxon Mobil Corp., Facebook Inc., Ford Motor Co., Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co., PayPal Holdings Inc., Sprint Corp., SoftBank Group Corp. a United Technologies Corp.

V „bažině“ jsou Amazon.Com Inc., Boeing Co., General Motors Co., Kellogg Co., Lockheed Martin Corp., Macy’s Inc., New York Times Co., PepsiCo Inc., Rexnord Corp., Tesla Motors Inc., Time Warner Inc., T-Mobile US Inc., Toyota Motor Corp. a Twitter Inc.

Zdroj: Bloomberg

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688