Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.01.2018 17:43:48

Ropný propadák roku 2017 je největším oblíbencem investorů

Zatímco současná ziskovost ropných gigantů zhruba odpovídá standardu posledních deseti let, jejich návratnost investovaného kapitálu je hluboko pod tímto standardem. Jak se to rýmuje s vývojem cen jejich akcií?

Ziskovost jistě poskytuje určitý vhled do finančního zdraví a fundamentu firem, ale rozhodující je vždy a všude to, kolik peněz firmy skutečně vydělají. Tedy jejich tok hotovosti. Následující obrázek ukazuje, kolik byli ropní giganti v posledních letech schopni vydělat na svém provozu (za posledních 12 plovoucích měsíců). V podstatě tu vidíme jednotný trendový pokles, který se zastavil až na konci roku 2016. V roce 2017 už se cash flow začalo zvedat, nejednou znatelně:

 

K uvedenému vývoji přispěl vývoj cen ropy, ale jak jsem konstatoval minule, ropné společnosti znatelně zvýšily svou efektivitu v oblasti nákladů. A také osekaly své investice, což se neprojeví ani tak na provozním cash flow (i když z části ano, protože investice s sebou nesou i část výdajů klasifikovaných jako náklad), ale na toku hotovosti po investicích (volném cash flow). A jeho vývoj ukazuje druhý graf:

 

I zde je patrný několikaletý negativní tlak, ale díky osekání investic toto volné CF již neklesalo tolik, jako provozní CF. A pozitivní skok roku 2017 je znatelnější. Další obrázek ovšem ukazuje, že ceny akcií si s nějakým oživením dávaly ještě nějakou dobu načas a silnější růst přišel až v druhé polovině roku 2017:

 

Zdroj: Morningstar

Pokud se zaměříme na jednotlivé akcie, vyvstává z výše uvedených grafů celkem jasný vítěz, a tím je Royal Dutch Shell. Tato společnost totiž dokázala v prostředí většího tržního tlaku dosáhnout zdaleka nejprudšího zlepšení svých výsledků měřených ne účetními zisky, ale tím, co se skutečně počítá – provozním a volným tokem hotovosti. Nejhůře je na tom z této perspektivy BP, ovšem tříletá návratnost akcií se s tímto hodnocením moc nerýmuje. Příčina se dá shrnout do jednoho slova: Budoucnost.

Posuďme následující: Tržní kapitalizace RDS je 395 miliard dolarů, Exxonu 370 miliard dolarů, BP 145 milionů dolarů. Podle výše uvedeného grafu vydělala RDS akcionářům a věřitelům za posledních 12 měsíců 17,5 miliardy dolarů, takže poměr kapitalizace k volnému CF dosahuje hodnoty 22. Exxon vydělal o něco méně – asi 14,6 miliard dolarů a u něj se zmíněný poměr pohybuje kolem 25. Total se chlubí poměrem 28 (150/5,2 miliardy dolarů), Chevron už má poměr na hodnotě 72 (253/3,5 miliard dolarů). A BP tento valuační násobek ani nemá, protože jeho volné CF bylo za posledních 12 měsíců stále v záporu.

Fundamentálním vítězem posledních let tedy sice může být RDS, ale násobkové závody (tedy závody v optimistických vizích budoucnosti) vyhrává BP. Proč je tento poražený zároveň největším oblíbencem investorů? To se pokusíme odpovědět v příštím příspěvku.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688