Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  19.01.2018 09:09:35

Moneta dále snižuje portfolio nesplácených úvěrů (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Moneta realizuje zisk zhruba 400 mil. CZK z prodeje části portfolia nesplácených úvěrů.

O potenciálním kupci bulharských aktiv ČEZ existují pochybnosti.

ČEZ bude opět vyšetřován v kauzách okolo solárních elektráren a jeho údajného zneužití dominantního postavení.

Evropské akcie by měly zahájit dnešní obchodování bez jasného trendu.

Vcelku nezáživný týden z pohledu nových makroekonomických dat nezmění ani pátek. Spojené státy nabídnou pouze spotřebitelskou důvěru michiganské univerzity, v Evropě bude zveřejněn běžný účet za eurozónu a ráno byly již publikovány německé ceny průmyslových výrobců, které dle očekávání vzrostly o 2,3 % yoy.

Výsledky hospodaření dnes zveřejní například společnost Schlumberger.

Société Générale zvýšila doporučení na Koupit pro Bank of Ireland a švýcarského výrobce sanity Geberit. 

Obchodování na zámořských trzích

Americký index S&P 500 včera ztratil necelé dvě desetiny procenta. Nejztrátovějšími sektory se stali realitní developeři (-1,0 %), energetické společnosti (-0,8 %) a utility (-0,6 %). Naopak v mírném plusu uzavřely telekomunikace a informační technologie, které si polepšily o 0,2 %. Trh může být do jisté míry znervózněn vyjednáváním o novém rozpočtovém provizoriu k financování vládních úřadů. To včera schválila Sněmovna reprezentantů, musí o něm však hlasovat ještě Senát, kde jej chtějí blokovat demokraté. Termín, do kdy musí obě dvě komory Kongresu dočasný rozpočet schválit, je stanoven na páteční půlnoc. Pokud se tak nestane, hrozí akutní nedostatek financí a omezení provozu federálních úřadů. Naposledy se do této situace dostaly Spojené státy v roce 2013. Z tohoto důvodu tak rostly výnosy státních dluhopisů, což má nepříznivý dopad na společnosti s vyšším zadlužením.

Přes obtíže v USA asijské akciové indexy zamířily během dnešního ranního obchodování na sever. Daří se většině trhů, mezi nejziskovější patří tajwanský nebo japonský, které si shodně připsaly 0,7 %. Naopak ve ztrátách se dnes topí jihokorejský index Kosdaq, který uzavřel o dvě procenta níže.

Moneta Money Bank

Management společnosti uvedl, že banka uzavřela s norskou skupinou B2Holding smlouvu o prodeji nezajištěných retailových nevýkonných úvěrových pohledávek v celkové nominální hodnotě 2,2 mld. CZK. Moneta díky této transakci v lednu letošního roku realizuje zisk ve výši přibližně 400 mil. CZK.

Zprávu vnímáme pozitivně, ač by se neměla zásadně odrazit na ceně akcie. Banka tak pokračuje ve své strategii postupně snižovat podíl těchto nesplácených úvěrů. Ke konci září 2017 činil objem těchto pohledávek 5,5 mld. CZK, k prodejím podobného druhu ale docházelo i v průběhu čtvrtého kvartálu.

ČEZ

Podle informací Lidových novin existují obavy ohledně zájemce o bulharská aktiva ČEZ. Konkrétně se jedná o tři firmy ČEZ Elektro, ČEZ Trade a ČEZ Elektrorazpredeleni Balgaria, za které mateřská společnost požaduje zruba 8 mld. CZK. Aktuálním zájemcem je bulharská společnost Inercom Group, u které existují pochybnosti v souvislosti s finančními zdroji této firmy, které by mohly pocházet z jiných neprůhledných subjektů.

Problémy s potenciálním kupcem se vyskytly již koncem loňského roku, kdy se zdálo, že vítězem bude bulharsko-indické konsorcium Future Energy, nicméně ten spadl do insolvence a přišel o licenci obchodníka s energií. Odchod ČEZ z Bulharska se tak opět komplikuje a může působit negativně na cenu akcie.

Nejvyšší soudy dávají pozdě připojeným solárníkům novou naději ve sporech s ČEZ. Dle nich se předchozí soudy nezabývaly možným zneužitím dominantního postavení provozovatele distribuční sítě ČEZ Distribuce. Řada menších provozovatelů solárních elektráren byla k síti připojena až v roce 2011, kdy se výrazně snížily garantované výkupní ceny. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž se ale výsledku soudních řízení neobává, když už dříve v podobných kauzách soudy rozhodly ve prospěch ČEZ, tedy že nebylo prokázano zneužití dominantního postavení.  

Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

27.02.2019Transakce Monety se skupinou PPF nebude (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688