Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  19.01.2018 15:29:56

Co čekat od českých akcií v roce 2018? ČEZ, MONETA, KB, CME, PMČR a O2

 

Na začátku roku 2018 jsou hlavními tématy v Česku stejně jako na ostatních trzích postupná normalizace monetární politiky v návaznosti na sílící ekonomické oživení, pokles nezaměstnanosti a s tím rostoucí spotřebitelský apetit. Jak se v návaznosti (nejen) na to mohou vyvíjet ceny akcií na pražské burze, popisují analytici z České spořitelny.  

Naši ekonomové očekávají 3,4% růst českého HDP v roce 2018 po 4,4% očekávaném růstu v roce 2017. Důvodem k mírnému zpomalení by měla být sílící koruna a růst úrokových sazeb ČNB (čekáme během roku dvojí zvýšení), celkově ale česká ekonomika stojí na silných základech. U inflace a soukromé spotřeby očekáváme stabilní vývoj s růstem cen o 2,2 % a spotřeby ve stálých cenách o 4,1 %. Banky považujeme za dobrý nástroj toho, jak dlouhodobě těžit ze sebevědomého spotřebitele i z utahování měnové politiky ČNB. Zároveň jsou tyto tituly v porovnání se zbytkem trhu levné.

V regionu střední Evropy na rozdíl od západní Evropy již nezaměstnanost výrazně tlačí na růst mezd a v Česku se po loňském uvolnění kurzu koruny vůči euru čeká její další posilování. Pravděpodobný pokračující příznivý vývoj nezaměstnanosti může být pozitivním faktorem pro spotřebitelské tituly, kterými jsou CME, Kofola ČS, Stock Spirits a Philip Morris ČR. Především u CME a Philip Morris ČR, které jsou cenovými lídry svých sektorů, lze očekávat převážení růstu tržeb nad růstem nákladů na mzdy.

MONETA Money Bank

MONETA Money Bank je sice na růst sazeb citlivá jen málo (o 1 procentní bod zvýšená výnosová křivka Monetě zvyšuje zisk asi o 3,5 %), ale sílící spotřebitel může znamenat akceleraci objemu úvěrů v jejím jádrovém segmentu. Vyšší sazby ČNB by mohly ve druhém pololetí nepřímo vést k nižšímu konkurenčnímu tlaku na úrokové marže, což trh neočekává. Ocenění Monety je kvůli dosud rychle klesajícím úrokovým maržím obdobně nízké jako u Komerční banky (1,7nárobek P/B při ROE přes 13 %).

Trh dosud vnímá Monetu jako výhradně dividendový titul (hrubý výnos na aktuálních úrovních odhadujeme poblíž 8 %), banka je ale aktivní v digitální distribuci a může díky dobré kapitalizaci překvapit aktivitou na trhu fúzí a akvizic. Vzhledem k podílu úvěrů na vkladech pod 100 % může také MONETA pohodlně expandovat v pro sebe novém segmentu hypoték. MONETA Money Bank je proto potenciálním překvapením pro druhé pololetí 2018.


Komerční banka

V rámci výhledu normalizace monetární politiky je na první pohled sázkou na vyšší sazby Komerční banka. Management ve svém výhledu počítá s trojím zvýšením úrokových sazeb, ale i přes tento pozitivní impulz očekává kvůli nižším výnosům z obchodování (loni byly podpořeny koncem kurzového závazku ČNB) jen stabilní úroveň tržeb (o 1 procentní bod vyšší výnosová křivka sama o sobě zvyšuje zisk KB asi o 10 %). Bance přitom kvůli růstu mezd porostou provozní náklady a loňské extrémně nízké opravné položky k úvěrům se asi nebudou opakovat.

Komerční banka je tedy spíše sázkou na dlouhodobější růst sazeb a také na relativně nízké ocenění (1,6násobek P/B pro rok 2018) při vysoké návratnosti vlastního jmění (přes 13 %). Růst úrokových sazeb se v jejích hospodářských výsledcích pozitivně projeví až za horizontem jednoho roku.


Philip Morris ČR

Philip Morris ČR již v prvním pololetí 2017 potvrdila sílící spotřebitelský apetit, když byla schopna protlačit významné zvýšení cen. Tržby rostly o 7 %, EBITDA o 23 % a čistý zisk o 25 %, a to především díky skokovému růstu průměrných cen v Česku a mírnému i na Slovensku. Jsme navíc optimističtí ohledně potenciálu firmy navýšit výrobu pro export. Firma postupně přebírá výrobu některých produktů z jiných továren mateřské společnosti v Evropě.

Management nečeká výrazné dodatečné investiční náklady, přičemž současná produkce je 32 miliard cigaret při kapacitě 50 miliard. Silná pozice ve stanovování cen a rostoucí exporty by měly více než vyvážit dopady zákazu kouření v restauracích v Česku. Titul se navíc stále obchoduje s diskontem oproti zbytku sektoru.


CME

Zřejmou sázkou na spotřebitele by mohly být akcie CME. Ty již loni zažily skokový růst tažený vysokým oceněním prodávaných slovinských a chorvatských aktiv a spekulacemi o možném převzetí ze strany čínské CEFC a Penty. Na aktuálních úrovních není ocenění (zhruba 14násobek očekávaného poměru EV/OIBDA) nízké a prodej chorvatských aktiv kvůli nesouhlasu regulátora zadrhává.

Má smysl honit tohoto zajíce? Podle nás CME nabízí především spekulativní potenciál v případě vysoké nabídky CEFC/Penty, solidní očekávané růsty zisku OIBDA na příští dva roky již jsou víceméně v cenách zahrnuty. Vzhledem k opravdu horkému reklamnímu trhu ale může CME svými výsledky stále pozitivně překvapovat a držet ocenění vysoké. Stejně tak je CME i sázkou na pokračující posilování koruny a rumunské měny.

 

O2 Czech Republic

Zejména díky vysokému růstu tržeb za mobilní data vnímáme nadále pozitivně akcie O2 Czech Republic. Hospodářské výsledky firmy by díky sílícímu ekonomickému cyklu mohly pozitivně překvapovat, když bude klesat tlak na ceny v korporátním segmentu. Titul nabízí jeden z nejvyšších dividendových výnosů (7,7 %) v telekomunikačním sektoru při nízké úrovni čistého dluhu (0,6násobek ND/EBITDA). Zároveň probíhá zpětný odkup akcií, který vyhlazuje případnou volatilitu.

O2 má před sebou dva roky klesajících investičních výdajů, což převáží mírný pokles ziskovosti způsobený koncem roamingových plateb v EU a růst mzdových nákladů. O2 by mohla získat 700MHz spektrum pro 5G sítě v roce 2020 bez výrazného ořezání dividend. U titulu lze také spekulovat na možný prodej majoritního balíku PPF strategickému investorovi, což by vedlo k povinné nabídce odkupu minoritním investorům. Rizikem je aktuálně probíhající konzultace o možné regulaci velkoobchodních mobilních cen, její součástí by ale mohlo být i umravnění takzvaných šedých operátorů.

 

ČEZ

Akcie ČEZ jsou po nedávném růstu cen elektřiny (a titulu samotného) na vysokých násobcích zisku pro letošní a příští rok. Aktuálně je hlavním tématem překvapivý růst cen uhlí (a elektřiny) na světových trzích. Cena uhlí je nyní výrazně nad dlouhodobými marginálními náklady i nad pomyslným tolerančním pásmem čínské NDRC, a vzhledem k cyklicky silné poptávce z Asie se tento stav může udržet i na začátku letošního roku. Celkově se ale očekává přibližně 2% pokles světového obchodu s uhlím kvůli padající výrobě elektřiny z uhlí v Evropě a klesající importní poptávce z Číny. Ta je na ceny velice citlivá a to se již v posledních měsících začíná projevovat ve využití uhelných elektráren. Ceny uhlí by tak měly postupně klesat do čínského tolerančního pásma.

Společně s tím očekáváme i ochlazení cen elektřiny. Postupný růst cen emisních povolenek a výrobních marží v Evropě bude ceny elektřiny částečně podporovat, ale uhlí je stále nejdůležitější. Nečekáme proto, že by akcie ČEZ měly letos předvést takový výkon jako loni. Hlavní neznámou je dostavba jaderných bloků v Dukovanech a s ní související případné rozdělení společnosti. Dostavba na účet ČEZ by byla výrazně negativní, rozdělení naopak pravděpodobně pozitivní pro ocenění akcií.

 

Kde vidí americké akcie v příštím roce 11 investičních expertů z Wall…

Kde vidí americké akcie v příštím roce 11 investičních expertů z Wall Street?
Pokračování býčího trendu, v krajním případě stagnace cen akcií. Tak vypadá ve zkratce výhled předních...

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688